Проф. Марио Станкев от най-добър полузащитник във футбола, става един от най-добрите съдови хирурзи

Интервюто взе: Мариана Аршева, списание МЕРИ

Ако отидем да караме ски, ще видите за какво става въпрос. С футбола стигнах до мъжкия отбор на „Славия“. Станах футболист в ранно юношество, а през 1973 г. бях обявен за най-добър полузащитник в България, което за годините си беше сериозен приз.

В последните месеци интервюирам няколко светила в медицината, за които виждам много сходни неща. Всички те са били отличници в училище, супер спортисти и не на последно място истински Лекари, с главна буква. Какво по-добро от това да те боготворят пациентите, да говорят с любов за Своя лекар, защото знаем, че ако един пациент вярва в теб, нещата са наполовина решени. Чувала бях за проф. Станкев, от приятелки, които имат проблеми с разширените вани, как той на един дъх ги премахвал, от хора, на които е правил операции и последното беше от моя приятелка, шефка на голям банков клон, която възхитено каза „Ти не познаваш такъв човек като него!“. Тя, моята приятелка, засили още повече интереса ми да интервюирам този човек за списание МЕРИ, за да можем да помогнем на много хора, манекенки и други красавици с този проблем, както и на всички онези, които имат някакви съдови проблеми.

Проф. д-р Марио Станкев е изпълнителен директор на Национална кардиологична болница. Завършил е медицина през 1985 г. в Медицинска академия – София. Специализирал е каротидна и висцерална хирургия в Милано, чернодробна и бъбречна трансплантация в Хановер, ендоскопска съдова хирургия в Дюселдорф и други.

Специалист по обща и съдова хирургия. Ангажиран със съвременното лечение на съдовете кръвоснабдяващи мозъка, миниинвазивно лечение на вените, аневризми на коремната аорта.

Член е на Европейското дружество по ангиология и съдова хирургия, както и председател на Национално Флебологично Общество и председател на Българската асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.

  • Професор Станкев, ако сега трябва да разкажете накратко за Вашия път от учебната скамейка, до момента, какво ще разкажете на нашите читатели.

Завършил съм 19-та гимназия, тя беше една от образцовите гимназии, намира се до „Пирогов“. После като всички и аз бях в казарма, от 1979 до 1985 учих в Медицинския университет в София и след това бях разпределен в Дупница, където в онези години имаше много голяма болница. Там попаднах в хирургията, където имаше много патология. Именно в Дупница се научих на много неща, които сега ми помагат в моята работа, като хирургична дисциплина, стриктност, работа в екип, да се подчиниш на решението на форума, преди да стигнете до крайното поведение.

После проф. Чирков, обяви конкурс в болница „Света Екатерина“, където за 4 места се явихме 25 специалиста от цялата страна, всички много добре подготвени, с добра практика, докато сега ние като обявим конкурс, за 1 място не можем да намерим кандидат, който е необходим за определена позиция. След 18 години работа в болница „Света Екатерина“, работих в различни направления на съдовите заболявания, а през 1996 година, заедно с моя началник проф. Захариев и проф. Чирков създадохме програма за бъбречна трансплантация, където сме направили над 180 бъбречни трансплантации до 2003 година, в екип с имунолози, уролози, нефролози и съдови хирурзи, а това по-късно стана моята докторска работа. Друг мой афинитет е съдово мозъчната болест, която се среща при пациенти застрашени от мозъчен инсулт. Това са хора, които страдат от артеросклероза, засегнати са съдовете, които кръвоснабдяват мозъка, когато се запушат се получава мозъчен инсулт. Ние превантивно оперираме, за да не се стигне до това усложнение, така спасяваме държавата от 200 – 250 пациента застрашени от инсулт всяка година в нашата клиника.

  • А разширените вени, чета в други интервюта, че през годините сте оперирали хиляди пациенти с такива проблеми?

Варикозно променените вени е заболяване на съединителната тъкан, при което има недостатъчност на същата. Обикновено се срещат по долните крайници поради изправения стоеж и увеличеното налягане на кръвта в тях. Основната функция на кръвоносната ни система е да доставя кислород и хранителни вещества с кръвта до всички органи и системи. Артериите отнасят кръвта от сърцето до органите и тъканите в тялото. Тя се връща по венозните съдове обратно към сърцето. За да върнат кръвта до там обаче, вените на долните крайници трябва да работят срещу гравитацията. С помощта на мускулните контракции и еластичността на стените на вените, кръвта се отнася до сърцето. Във вътрешността на вените на краката има малки клапи, които не позволяват връщането на кръв обратно надолу. С напредването на възрастта при хората вените губят своята еластичност и се отпускат. Когато бяхме млади хирурзи предпочитахме тази хирургия и оттам венозната патология. Венозните заболявания са едни от най-значимите и често водят до инвалидизация, ако не се лекуват. В България над 50% от населението е засегнато от различна степен на венозна недостатъчност.

  • Какви пациенти идват при Вас?

Най-вече жените, водени от 2 причини – първата е естетична, а втората такива с оплаквания от уморени крака, отоци, дискомфорт. В този момент се установява, че това е началото на венозното заболяване. Тогава можем да забавим неговото развитие, защото това е наследствено страдание и се предава в поколението. Засяга много жени в периода на бременността, поради следните причини – едната е хормоналния дисбаланс и втората причина, е че плодът притиска тазовите вени и става застой в долните крайници на кръв, и тогава прогресира заболяването.

  • Каква е профилактиката?

Профилактика е свързана с промяната на начина на живот, на степента на движение. Трябва да ходим, да спортуваме. Разширените вени често засягат професии като хирурзи, учители, фризьори. Например, ние хирурзите, правим по 3-4 часа операции, което не е малко да стоиш на едно място в изправено положение. Тютюнопушенето също има много голямо отношение към разширените вени. Който има наследствени проблеми с вените, трябва задължително да се откаже от този вреден навик.

Третото нещо е неправилния начин на хранене, затлъстяването. Колкото си по-слаб, толкова по-добре. Ако все пак ви предстои дълго стоене прав е хубаво да се носят еластични чорапи, те сега са много фини и приятни за тялото. Когато се открият наченки на венозно заболяване, може да се приемат лекарствени средства, които са много добри и в момента има различни на пазара. Те подкрепят венозната стена, подобряват състоянието на нейния тонус и движението на кръвта във вените, както и подпомагат клапния апарат. Това са различни видове медикаменти, които са добре известни на лекарите и се препоръчват защото имат много добър ефект. Важното е да предотвратим появата на тромбофлебит, защото може да се стигне до откъсване на тробм, и там понякога нещата са фатални.

  • Какви са съвременните методи на лечение на разширени вени?

През последните 20 години венозната хирургия въведе нови методи за лечение – естетични, за един ден, с добри резултати. Преди време една вена се изтръгваше и белезите оставаха. Сега тези променени вени са унищожават със съвременни средства. Имаме 4 много сполучливи методи, които са изключително ефективни в днешната съвременност и се практикуват в нашата клиника

При първата се извършва така нареченото „залепване“ на разширените вени. При него чрез катетър се въвежда специално лепило, което под ехографски контрол се изпълва във вената и тя вече не функционира, но остава на мястото си. Предимството на този метод е, че е много бърз и не се налага упойка. Процедурата е абсолютно безвредна, както за подкожните тъкани, така и за кожата. Процедурата се провежда и след това пациентът си отива. Няма упойка, нито травма.

Вторият метод е с използване на честота на електрическата енергия, която чрез катетър се въвежда във венозната система и под определен контрол, ехографски, се унищожават вените. Няма оперативно лечение, няма разрези. Вената се „разтопява“, тя си остава на място, но вече не функционира. Предимството е, че няма травми, пациентите още същия ден могат да напуснат здравното заведение. Периодът на отделяне от работа, бизнес, нормален начин на живот, е съвсем кратък 2-3 дни. Но там могат да се получат макар и рядко (под 5%), усложнения като възобновяване проходимостта на вената и отново да се наложи използване на метода. Понякога има нарушение на целостта на подкожното пространство.

Третият метод на лазерната аблация, е сходен начин, при който под формата на агент се използва енергия с различна дължина на вълната, която в последствие преобразува светлинната енергия в топлинна.

Четвърти метод е механо-химичната аблация, където чрез склерозант (медикамент залепва вените след обработка със специален катетър)

Някои колеги напоследък злоупотребяват и въвеждат голямо количество склерозант, под формата на пяна, която запушва вената, но е в голямо количеството и често дава усложнения. Не препоръчваме такава агресивна терапия, знам че има хора, които от това правят пари, но това не е редно.

  • Професор Станкев, как да изберем правилното лечение?

Това са нови съвременни методи и за всяко лечение пациентът трябва да се консултира със съдов хирург или с ангиолог, да се направи ултразвуково изследване на съдовете и след това да се прецени по какъв начин да бъдат унищожени вените, като се взема под внимание желанието на пациента за връщането му към нормалния начин на живот.

Всички тези методи не са заплатени от касата, като заплаща само първия метод, с изтръгването на вените, който почти не се ползва, защото след него могат да станат кръвоизливи, болката в постоперативния период понякога е сериозна, а с другите методи идвате за 1 ден и си тръгвате. Ако човек иска да си реши здравословния проблем, цените са между 600 и 1000 лв., които включват само медицинското изделие и/или склерозант.

  • Как се установява нивото на разширените вени?

За установяването на разширени вени няма специфични лабораторни изследвания. Ако се касае за възпаление (тромбофлебит), промяната в кръвните изследвания е неспецифична, има повишаване на левкоцитите (левкоцитоза) и ускоряване на утайката (СУЕ).

Състоянието на венозната система се установява бързо и лесно чрез ехографското изследване. Друго изследване е венографията (флебографията). В една от вените по гърба на стъпалото се инжектира контрастно вещество, след което с помощта на рентгеново лъчение се визуализират венозните съдове. Венографията с магнитен резонанс също се използва, но е по-скъпа. До нея се прибягва, когато оценката на венозната система не може да се извърши с останалите методи.

  • Професор Станкев, Вие загатнахте при предишна наша среща, че сте бил в предишния Ви живот, т.е. преди да станете много добър и известен лекар, сте бил добър футболист?! Разкажете някаква любопитна подробност?

Много съм спортувал. Започнах още в спортното училище към стадион Славия, където съм тренирал 2 години плуване, 4 години ски. Ако отидем да караме ски, ще видите за какво става въпрос. С футбола стигнах до мъжкия отбор на „Славия“. Станах футболист с няколко юношески републикански титли, а през 1973 г. бях обявен за най-добър полузащитник в България, което за годините си беше сериозен приз. Тенис играя по-рядко, три пъти в седмицата играя по час и половина футбол на стадион „Раковски“ и спортна София. Идва зима, няма да имам много време да ходя на ски, но от футбола не се отказвам никога.

  • Вашите деца занимават ли се със спорт?

Да, синът ми, Мартин Станкев, беше професионален футболист на Етър, Славия, сега е в Локомотив София. Той е към края на футболната си кариера, но предполагам ще продължи да се занимава с икономика, не случайно завърши и в тази насока висшето си образование. Дъщеря ми завърши в Базел, Художествената Академия и работи като художник, който лекува пациентите с арт терапия в Германия. Тренираше ски в детските години в Славия, която има традиционно добра школа.

  • Какви са мечтите ви?

Да бъда здрав и да бъдат здрави всички около мен.

  • А за България?

Да получат пациентите това здравеопазване, което заслужават.

  • Къде искате да отидете отново?

Бил съм щастлив на много места – да не ги назовавам защото са многобройни, но най-вече в Италия. Обожавам природната красота на Малдивите, чистотата на Алпите, но няма по-зареждащо за мен от нашите, български планини. Дори и тази събота направих преход 15 км с приятели до Тихия кът, през Златните мостове, а в неделя вървяхме до в. Безбог, край Добринище, което е пак някъде 13 км. И така се старая да бъде всяка събота и неделя!