Около 700 деца годишно се раждат с вродени сърдечни малфомации

д-р Анна Кънева, доц.Интервю с доц. Анна Кънева

Миналата седмица Националната кардиологична болница и Асоциация „Детско сърце“ отбелязаха Световната седмица за информираност за вродените сърдечни малформации.

Всяка година в България се раждат около 700 деца с тези проблеми. Ако не са диагностицирани и лекувани на време, те могат да доведат до сериозни усложнения и дори фатален изход. Тетралогията на Фало е една от честите вродени сърдечни аномалии при малчуганите. Каква е честотата на заболяването у нас и как се лекува, коментира доц. д-р Анна Кънева.

Доц. д-р Анна Кънева е завършила Медицинския университет в София. Тя оглавява Клиниката по детска кардиология в Национална кардиологична болница. Водещ специалист в неинвазивната и инвазивна диагностика на сърдечно- съдовите заболявания при деца и възрастни с вродени сърдечни малформации (ВСМ).

Доц. Кънева въвежда транскатетърно затваряне на междупредсърден дефект и персистиращ артериален канал в България. Сертифицирана е в инвазивната кардиология, неинвазивна диагностика на сърдечно съдови заболявания, както и фетална ехокардиография.

  • Доц. Кънева, кои са най-честите вродени аномалии при децата?

Най-честите вродени аномалии са вродените сърдечни малформации. Те се срещат при около 8-10 на 1 000 живородени деца. Вродените сърдечни малформации са също така една от основните причини за преждевременното раждане и аборти.

  • Каква е честотата им у нас?

Годишно броят на деца с вродени сърдечни малформации зависи от раждаемостта в страната. В последните няколко години тя е някъде около 60-70 хил. деца годишно и можем лесно да пресметнем каква е очакваната бройка на бебета с вродени сърдечни малформации. Това са между 600 и 700 деца на година.

  • Какво представлява Тетралогия на Фало?

Тетралогия на Фало е най-честата цианотична вродена сърдечна малформация. При нея има смесване на венозна и артериална кръв, в артериалната система попада венозна кръв, която не е получила кислород в белия дроб. Затова тези деца са със синкаво оцветяване на кожата.  Заболяването носи името на френски лекар, който я описва през 18 век.

и още ……

  • Какви сърдечни аномалии се наблюдават при този проблем?
  • Колко деца у нас се раждат с Тетралогия на Фало?
  • Има ли специфични фактори, които увеличават риска от развитието на тази сърдечна малформация?
  • Може ли болестта да бъде открита още по време на бременността?
  • Ако проблемът не е открит фетално, има ли основни симптоми, по които да познаем, че бебето е с точно тази аномалия?
  • Какви усложения могат да възникнат при деца с тези сърдечни проблеми?
  • Какво лечение прилагате при малчуганите с Тетралогия на Фало?
  • Могат ли тези деца да водят нормален начин на живот?

Отговорите на тези въпроси ще прочетете в цялото интервю на  адрес www.puls.bg

интервюто взе Иванка Гъркова