„Понго – различното слонче“

Детска книга разказва за рядко заболяванe

Послание за любов, смелост и приемане на различността в нашия живот изпрати „Понго“ – рядкото лилаво слонче на първото му официално представяне пред българска публика.

Книжката с неговата история бе представена в Деня на българската просвета и култура – 24 май т.г. в литературен клуб „Перото“ в НДК. Премиерата на изданието се организира от Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ). Медицинските клоуни д-р Куку и д-р Пипи изнесоха театрален спектакъл по историята на Понго, а деца го нарисуваха, така както си го представят.

детска книжка за пулмонална хипертония „Понго“ е единствената до този момент детска книга в света, посветена на рядкото заболяване пулмонална артериална хипертония. В нея се разказва за малката Елени, която страда от пулмонална артериална хипертония и се страхува от кислородната маска, с която трябва да живее постоянно. Историята е предназначена за деца от 4 до 12 годишна възраст. Книжката няма да се продава, а ще се раздава безплатно от БОППХ. Първите екземпляри получи Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Създателката на уникалния лилав герой е Йоанна Алисандрату – председател на Общогръцкото сдружение „Пулмонална хипертония на Гърция“, която специално пристигна в България за премиерата. „Може лилавото слонче Понго да не го срещнете нито в джунглата, нито в цирка! Различното слонче изразява всеки пациент с пулмонална артериална хипертония. Със сигурност обаче, в живота си ще срещнете поне един такъв, който ще превърне различността си в преимущество“ – сподели авторката Йоанна Алисандрату.

Преводът на книгата на български език е направен от Наталия Маева, председател на Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ). Така двете пациентки с пулмонална артериална хипертония се обединяват в името на каузата, за да разкажат за разновидността на рядкото заболяване при новородени деца, която в повечето случаи е лечима.

„Във всички степени на образованието преподавателите говорят на децата за религиозното и културното многообразие, но никой до днес не се занимава с въпроса за многостранното лице на телесната различност. Ето защо Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония реализира този амбициозен проект“, обясни Наталия Маева-председател на БОППХ . Тя благодари на фармацевтичната компания „Глаксосмитклайн“, която подкрепи издаването на книжката на български език.

Сред гостите на представянето на книгата беше и д-р Панайотис Кариофилис, инвазивен кардиолог и медицински координатор по пулмонална хипертония в Кардиологичен център „Онасис“ – Гърция, който е един водещите специалисти в Европа, които прилагат Балонна Пулмонална Ангиопластика (BPA).

Приказката е получила признание от 20 европейски държави и в скоро време ще заживее и на други езици.

За допълнителна информация: www.bspph.net