Хирургично лечение

Според естеството и тежестта на вашето заболяване, лекарят ще прецени дали сте показан за сърдечна операция. Крайното решение за операция се взима съвместно от Вас, вашето семейство, лекуващия ви лекар, кардиолога и сърдечния хирург. Независимо от решението пациентът ще трябва да адаптира начина си на живот, да следва определен режим и да приема медикаменти.

Аорто-коронарен байпас

Стесненията на коронарните артерии могат да доведат до нуждата от интервенция целяща заобикалянето на стеснените места посредством съдов графт. Байпасът се извършва с помощта на кръвоносни съдове от тялото:

  • Вена от крака (вена сафена);
  • Артерия разположенa от вътрешната страна на гръдния кош (артерия мамария);
  • Артерия от предмишницата (радиална артерия).

Вземането на кръвоносен съд от тези зони на тялото не предизвиква увреждания или постоянен дискомфорт.

То може да бъде извършено и с т.н. минимално инвазивна техника – ендоскопски с минимални разрези от мястото на вземане. Тази методика е свързана с по-добър следоперативен период по отношение на болковата симптоматика и възстановяване.

В повечето случаи аорто-коронарният байпас се извършва след стернотомия (отваряне на гръдния кош) като функцията на сърцето е изцяло прекъсната и заместена от машина за екстракорпорално кръвообръщение. Често, аорто-коронарният байпас може да се извърши и без спиране на сърцето. Тази процедура се нарича OPCAB.

Операции върху сърдечните клапи

Съвременните техники в известна степен са променили начина на третиране на уврежданията на сърдечните клапи.

  • Дисфункцията на сърдечните клапи между предсърдията и камерите (митрална и трикуспидална клапа) може да бъде коригирана чрез пластика;
  • Аортната клапа (излизаща от лявата камера) се сменя поради наличието на калций (аортна стеноза).

Увредената сърдечна клапа може да бъде сменена с:

1) механична протеза.

2) биологична протеза (изработена от животински материал – свински или говежди).

Крайният избор зависи от различни фактори като възраст, подлежащ сърдечен ритъм, начин на живот и евентуална алергия към антикоагулантите.

Пациентите които ще получат механична протеза или тези със сърдечна аритмия (предсърдно мъждене) трябва да вземат през целия си живот медикамент за разреждане на кръвта (антикоагулант) – Sintrom и да контролират регулярно кръвните си показатели.

Пациентите с биологични протези трябва да приемта антикоагулантна терапия само от 3 до 6 месеца, след което терапията с Аспирин е напълно достатъчна.

Поради ограничения живот на биологичните протези често може да се наложи извършването на втора операция.

 

В очакване на операцията

Много е важно да се подготвите добре през периода предхождащ сърдечната операция. Трябва да спазвате няколко много важни изисквания:

  • Абсолютно се забранява тютюнопушенето, тъй като то може да повлияе неблагоприятно изхода от вашата операция;
  • Избягвайте до колкото е възможно стреса. Ако изпитвате страх или безпокойство, най-добре би било да потърсите подкрепа сред вашите близки;
  • Ако сте с наднормено тегло се опитайте да го намалите, спазвайки хранителен режим;
  • За да се избегнат рисковете от инфекции е необходимо да минете на контролен преглед при вашия зъболекар, особено ако ви предстои операция върху сърдечните клапи.