Безплатни прегледи за пациенти с вродени сърдечни малформации ще се проведат в НКБ в периода 7 – 14 февруари

Безплатни прегледи за пациенти с вродени сърдечни малформации над 18-годишна възраст ще се проведат в Националната кардиологична болница в Седмицата на вродените сърдечни малформации (ВСМ) – 7 – 14 февруари 2024 г. Прегледите ще се извършват от кардиолози, детски кардиолози и психолог.

Клиниката по детска кардиология към НКБ  в сътрудничество с Асоциация „Детско сърце“ организират безплатните прегледи като жест към порасналите вече пациенти с ВСМ.

Консултациите ще се извършват само след предварително записване на тел. 02 9211 215:

  • 07 – 13.02.2024 от 12 до 16 часа – д-р Мила Пенева и д-р Кунев
  • 07.02.2024 от 14 до 18 часа – д-р Левунлиева
  • 02.2024 от 14 до 18 часа – д-р Печилков
  • 02.2024 от 14 до 18 часа – проф. Кънева

Необходимо е пациентите да носят наличната си медицинска документация.

Всяка година в периода 7-14 февруари в света се провежда Седмица на вродените сърдечни малформации (ВСМ). Целта е да се осведоми обществеността за социалното значение на ВСМ и да се подобри обгрижването на децата и възрастните с ВСМ.

ВСМ са най-честите вродени аномали с честота около 10/1000 живородени. Всяка година в света се раждат над 1 милион деца с ВСМ и ако не се лекуват около 30% от тях ще загинат до 1-годишна възраст. В България годишно се раждат около 500 деца с ВСМ като близо 250 от тях се нуждаят от хирургично или интервенционално лечение, около 100 от тях в периода им на новородено и ранна кърмаческа възраст. Напредъкът на детската кардиология и кардиохирургия значително подобри преживяемостта, като в развитите страни над 80% от родените с ВСМ достигат зрялост. Понастоящем броят на възрастните с ВСМ надвишава този на децата.

В Национална кардиологична болница се намира единствената за страната структура по детска кардиология и кардиохирургия, която извършва цялостно обгрижване на децата с ВСМ.

Независимо от големите предизвикателства, свързани основно с липсата на медицински сестри и екстремните условия на работа за изминалата година броят на оперираните деца се е увеличил с 40%,  спешна диагностика или лечение не е отказана на  нито едно новородено, кърмаче или дете. Въведоха се и успешно се прилагат сложни интервенционални процедури. Специалистите участват в международни проекти и сравняват резултатите си с големите центрове в света.

Целта тази година е в рамките на Националния кардиологичен план да се осигури за всяко кърмаче до 6-месечна възраст ехокардиографско изследване в рамките на задължителните профилактични прегледи, заплатени от НЗОК и да се създаде „паспорт“ за сърдечната малформация на пациентите с ВСМ над 18-годишна възраст, което да е в помощ при посещение при кардиолог или друг специалист.