ТЪРСЯТ СЕ МЕДСЕСТРИ: Над 100 бебета – на опашка за сърдечна операция

„Това е битка на цялото общество, за нашите деца”, каза д-р Димитър Печилков

На опашка за здраво сърце – 106 бебета са в дългия списък на Националната кардиологична болница. Всички те са с вродени сърдечни малформации, а за част от тях операцията, която им предстои, е въпрос на живот и смърт. Казус, който е болезнен и за семействата, но и за интензивното отделение в Кардиологията – защото всички техни опити да намерят медицински сестри, които да полагат грижи за децата след операцията, удрят на камък.

Вродена сърдечна малформация – диагноза, с която се раждат около 500 български деца всяка година. Тези чува и Валя Лазарова – при изписването си от болница преди четири месеца с новородения Влад на ръце.

„В момента едната камера на сърцето не работи. Тоест, кръвният поток влиза и излиза от една и съща камера. Както те казаха – чистата и мръсната кръв. Този поток трябва да се раздели”, обясни тя.

Разделянето е възможно само по оперативен път. И то в единственото педиатрично отделение по хирургия на вродените сърдечни малформации в България – в Кардиологичната болница в София. Отделение на надеждата, но … и на дългото чакане.

„Трябваше да качи 6 кг и да го оперират – той ги качи. Когато отидохме през април, казаха, че ще ни извикат месец май. Не ни извикаха. Казаха, че поради недостатъчност на персонала, който да се грижи за децата след операцията в интензивно отделение, операцията се отлага. Има опасност от увреждане на белия дроб, ако чакаме, което може да е фатално за него”, каза Лазарова.

Прогнозите на Световната здравна организация сочат, че до 2030 година ще има недостиг на 9 милиона медицински сестри в глобален мащаб. Криза, която не подминава Националната кардиологична болница.

„Имаме комбинация от детско интензивно отделение и кардиохирургично отделение. На практика, най-сложните неща, които са в областта на педиатрията”, посочи началникът на Реанимацията за деца в Националната кардиологична болница д-р Димитър Печилков.

Висококвалифицираните медицински сестри в реанимацията за деца след сърдечни операции са едва четири. „Стандартите казват така – едно оперирано дете в тежко състояние – една сестра”, уточни д-р Печилков.

„Нека да бъдат спокойни, че по възможно най-добрия начин ще се погрижим за техните деца и ако имат познати медицински сестри, които си търсят работа – да ги помолят да дойдат при нас, за да се погрижим да ги обучим и да ни помагат. Това е битка на цялото общество”, каза още медикът.

Междувременно, опашката от български деца, чакащи шанс за живот, става все по-дълга.

Целият репортаж гледайте ТУК