Медицински клоуни откриха учебната година в НКБ

otkrit urok po zdraveМалките пациенти на Клиниката по педиатрия и детска кардиология в Националната кардиологична болница не пропуснаха откриването на учебната година.

Специално за тях ръководството на болницата организира празник, на който присъстваха изпълнителният директор на болницата проф. д-р Марио Станкев, началникът на Клиника по педиатрия и детска кардиология  доцент д-р Анна Кънева, лекари и родители.

В нестандартното събитие  се включиха и медицинските клоуни д-р Пипи и д-р Куку, които работят в клиниката целогодишно. Те направиха открит урок по здраве, използвайки средствата на театъра, клоунадата и смехотерапията. Клоуните посещават децата два пъти седмично в отделенията и създават по-благоприятна и оздравителна среда за малките пациенти.

Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи в НКБВ България първите медицински клоуни започват преди 7 години в УМБАЛСМ „Пирогов” чрез  „Клиника по психо и смехотерапия“.

Медицинската клоунада възниква през 80-те години в САЩ, когато доктор Хънтър Кампбъл*  слага червения нос, облича се като клоун и започва да носи радост и усмивки както на болни, така и на деца-сираци и здрави деца.

В Израел  актьорът Давид Бараши създава цяла система за обучение на медицински клоуни, които са част от екипа на педиатричните болници.

Клиниката по педиатрия в Националната кардиологична болница, както  и отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално  лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания.

15-septemvry-2016 urok po zdrave v NKBВ отделението по педиатрия се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, включително новородени и недоносении деца. Секторът за интензивно лечение към отделението по педиатрия е единственият в София, в който се лекуват деца с тежки заболявяния на дихателната система, нуждаещи се от апаратна вентилация.

* Доктор Хънтър Кампбъл „Пач“ Адамс (Dr. Hunter Campbell „Patch“ Adams, M.D.) е американски лекар, социален активист, автор на книги и професионален клоун. Той основава института Гезундхайт (Gesundheit! Institute) през 1972 година. Всяка година организира доброволци от цял свят, които пътуват до различни страни, облечени като клоуни и дават надежда и радост на деца-сираци, болни от различни болести или просто обикновени хора.
Неговият живот е предмет на филма „Пач Адамс“ с Робин Уилямс в главната роля като Пач Адамс. В момента живее в Арлингтън, Вирджиния, където се опитва да лансира нов модел на здравеопазване – без спонсориране от осигурителни компании.