Време е за училище!

uchili6ten zvanetsВреме е за училище! Днес е 15-ти септември. И децата, и родителите се чувстват развълнувани и може би малко тъжни, че лятото свърши.

Независимо дали то е било разнообразно и вълнуващо, или малко монотонно и скучно, повечето деца се чувстват нервни или дори малко уплашени от първия учебен ден, защото ги очакват много нови неща: нови учители, нови приятели, или дори ново училище. За щастие, тези „нови“ притеснения са само временни. След 1-2 седмици учениците влизат в ритъм и нещата се успокояват.

Има и деца, които въпреки желанието и вълнението си няма да могат да са със съучениците си през първия учебен ден. Те са приети в болницата или имат заболявания, които не им позволяват да бъдат в класната стая в първия учебен ден. Но и в НКБ днес ще звънне първият училищен звънец!

Смешните доктори - д-р Куку и д-р ПипиВ импровизираната класна стая „учители“ ще бъдат Медицинските клоуни. Те ще преподават на малките си учениците, настанени за лечение в Клиниката по педиатрия и детска кардиология важни уроци за здравословен начин на живот и най-важният урок – никога да не се предават и да посрещат с усмивка трудностите.

„Смешните доктори“ д-р Пипи (Янита Кирова) и д-р Куку (Ива Лапатова) чрез средствата на пантомимата, клоунадата, кукления театър и фокусите ще подпомагат за по-бързото възстановяване на хоспитализираните деца.

Смешните доктори са възпитанички на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. През 2015 г. преминават през едногодишно обучение за медицински клоуни в УМБАЛСМ Пирогов, с ментор Николай Николаев – Бате Николай (д-р Коко от Клиника по смехо и психотерапия). През месец април 2016 г. започват работа като медицински клоун в детските отделения на МБАЛ Национална кардиологична болница. Те посещават децата ежеседмично, допринасяйки за по-доброто им емоционално състояние по време на болничния им престой.

Смехът е най-добрият възстановител на здравето (Зигмунд Фройд) – това е урок, който трябва да бъде преподаден!

Според последни данни от изследвания, проведени от екип специалисти в Университета в Мериленд, смехът може да подобри кръвния поток в тялото и намалява вероятността от появата на сърдечни болести.  Изследването показва, че човек се нуждае всекидневно от 15 минути смях, така, както се нуждае от три пъти седмично спорт. Освен това смеещите се хора имат по-ниско кръвно налягане, могат да намалят неразположенията вследствие на астма, подобрявайки дишането си за разлика от тези, които го правят по-рядко.