Хипертонията се прицели в деца и ин витро забременели

доц. д-р Красимира Христова дмД-р КРАСИМИРА ХРИСТОВА, кардиолог от Националната кардиологична болница, член на Борда на директорите на Световната лига по хипертония и на много други международни научни дружества:

Високото кръвно налягане (хипертонията) се среща все по-често сред деца, юноши и забременели с ин витро. В никакъв случай не искам да кажа, че асистираната репродукция трябва да се избягва, но е факт, че при пациентки над 30 г., прибегнали към тези процедури, честотата на артериална хипертония е много по-голяма.

Световните проучвания показват, че от високо кръвно налягане се оплакват около 8% от бременните над 30 г., заченали по нормален път. Докато при подложилите се на ин витро този процент достига 20. А веднъж появи ли се хипертонията, тя се влошава по време на бременността. Затова бъдещите майки трябва по-често да бъдат контролирани от кардиолози, от антихипертензиолози, от специалистите, които се занимават с вътрешни болести.

Логично се появява въпросът дали жените, прибегнали до ин витрото, по-често са с високо кръвно заради напрежението от дългите години на несполучливи опити да заченат, заради преживяната мъка от неуспеха и заради стреса, който пък ги застига, щом потърсят акушер-гинеколога за помощ? Отговорът е, че много фактори водят до стрес, не на последно място е влиянието на възрастта и хормоналната терапия, назначена на тези пациентки.

Що се отнася до другата относително „нова“ уязвима група за хипертонията – децата и юношите, при тях причината е нездравословният начин на живот. Физическата им активност е все по-недостатъчна, в същото време са все по-натоварени в училище, а като се върнат у дома, се застояват пред компютъра.

Пациентите ме питат доколко професията може да отключи хипертония? Всеки един човек е подложен на риск от заболяването, но все пак опасността е по-голяма за хората, които извършват интелектуален труд. Това обаче не означава, че има застраховани. Високото кръвно налягане може да се открие при хора с физическа работа, при които рискът е дошъл от наследствената предразположеност. Ако двамата родители са хипертоници, и то от ранна възраст, заплахата детето им да страда от високо кръвно след 18-годишна възраст е около 30-40%. Още повече ако то е с наднормено тегло, не живее здравословно и е подложено на напрежение.

Затова е изключително важно да не се пропускат посещенията при специалист. Препоръчва се мъжете над 45 г. задължително един път годишно да минават на профилактичен преглед при кардиолог. За жените е желателно това да става след 50-ата година. Открие ли се хипертония, пациентите трябва да разберат, че лечението е до живот. Скоро прочетох, че някакъв колега лекувал артериална хипертония с диета за две седмици… Няма такова нещо! Начинът на хранене може да помогне за намаляване на теглото и да подобри назначеното лечение, т.е. по-лесно да се постигнат желателните нива на кръвното налягане, но няма как това да се случи само със стриктна диета. Категорична съм, че медикаментозната терапия е на първо място. Освен това трябва да се постигне нормален липиден профил, глюкозният толеранс да е в норма, както и функцията на бъбреците да е добра. Именно тези показатели и системи влошават хипертонията.

При болните с високо кръвно налягане се извършва и доплерова сонография на мозъчните съдове. Задължително 2 пъти в годината те трябва да се явят на преглед при своя кардиолог.

Всички изброени дотук медицински дейности се налагат от последните световни препоръки в лечението на артериална хипертония. Добрата новина е, че медицината разполага с много надеждни и доказани средства за овладяване на заболяването.
Лекарства срещу високо артериално налягане се изписват при стойности над 140 на 90 mmHg

Нивата, които се целят при диабетиците, са под 130 на 80 mmHg, а при останалите – под 130-140 на 80 mmHg. Това е оптималното артериално налягане, което трябва да поддържаме.

Ето някои съвети към пациентите с хипертония, които са на постоянно лечение:
– Най-важното е редовно и навреме да приемат медикамента си. Ако лекарят им е заявил, че трябва да ги пият в 7 ч или в 20 ч, до го сторят именно тогава. Така ще си осигурят 24-часов ефект на действие на препарата, каквато е целта.

– Нека да ограничат приема на натриев хлорид – т.е. на сол, до 1-1,5 грама дневно. Често ме питат по-добре ли е, ако се консумира хималайската. Тя по нищо не се различава от обикновената, просто е по-пречистена, но ако се прекалява с нея, е също толкова вредна. Тя си остава натриев хлорид.

– Да се ограничи и консумацията на алкохол до една чаша червено вино дневно или до 25-30 мл твърд алкохол като ракия, уиски, водка.

– Да се движат. Нека се опитват 4 пъти седмично да излизат на разходка за по 30-40 минути. А най-добре ще е, ако спортуват.

Пациентите, които са с трудно овладявани стойности на кръвното, да не излизат в студа, тъй като състоянието им допълнително може да се влоши. Възможна е стенокардна криза.

Ето няколко съвета за хората, които нямат проблем с кръвното:
– Да внимават какво консумират. Когато човек поддържа нормално телесно тегло и не е предразположен към напълняване, рискът от хипертония е много малък. Същото важи и ако не е диабетик. Препоръчвам богато и рационално хранене. Естествено един път в годината да отиват на профилактичен преглед, за да се провери какво е артериалното им налягане и да се вземат мерки навреме.

– В настоящия период се консумират доста блажни меса, свинско със зеле с шарено месо, капами, пастърми в комбинация с алкохол и туршии. Ако се прекалява с този вид храни и те се ядат примерно всеки ден, има риск от хипертонична реакция. И то без да се наблюдава заболяване при съответния човек.

Публикувано във в. Труд, 30.01.2014