Сърдечно заболяване и пътуване

krasotata-na-rilaРазхождайки се с приятели в Рила в съботния ден, се заредих с енергия и приятни емоции за дълго.

В района на 7-те рилски езера имаше стотици туристи на всякаква възраст, наслаждаващи се на движението, въздуха, красотата на природата и капризите на времето. Още веднъж се почуствах благословена – със здраве и приятели. Замислих се за хората, които трябва да внимават, къде и как да разпускат от напрегнатото ежедневие.

хижа 7-те рилски езераХората със сърдечно-съдови заболявания трябва внимателно да избират мястото си за почивка. За тях не се препоръчват дестинации над 1500 метра надморска височина. Те трябва да избягват екстремните температури, дългите преходи и обезводняване на организма.

При потготовка за почивка, за кратко или по-дълго време, хората със сърдечно-съдови проблеми задължително трябва да си вземат предписаните им лекарства. Не е лошо да се подсигурят и с рецепта – в случай на непредвидена ситуация, загуба на багаж или друго, и не на последно място да имат телефонния номер на своя кардиолог – за всеки случай. Добре е да носят списък с всички лекарствата които приемат, който освен търговското наименование да съдържа и генеричното наименование на медикаментите (лекарственото вещество).
 rila2016
При пътуване с автомобил, трябва да се изберат по-хладните часове на денонощието и да се спира за разходка на всеки час. Хората със съдови заболявания трябва да използват предписаните им специални чорапи, за да облекчат състоянието си по време на пътуване.
 
Независимо дали пътешествието е в България или чужбина, добре е да се направи туристическа застраховка. Тя би поела разноските, ако се наложи намеса на Планинската спасителна служба (ПСС) и/или неотложна медицинска помощ.
 
Подготви: Албена Стойчева