„Българската Коледа“ в помощ на деца с вродени заболявания

Децата с кардиологични заболявания във фокуса на Българската Коледа 2015Всяка година у нас се раждат около 3500 деца с различни вродени заболявания. Част от тези болести водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на ранна диагностика, се стига до смърт или инвалидизация за цял живот. Това стана ясно по време на откриването на 12-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, чийто фокус ще бъде върху подкрепата на малчуганите с вродени болести.

От вродените заболявания най-чести са тези на сърдечно-съдовата система. С такива у нас се раждат между 600 и 700 деца годишно. Почти половината от тях се нуждаят от лечение, а в преобладаващата част от случаите то се осъществява още в първите дни след раждането, коментира детският кардиолог доц. Анна Кънева от Националната кардиологична болница, в която бе открито настоящото издание на „Българската Коледа“: „За точната и прецизна диагноза за оценката на сърдечната функция преди и след операция се нуждаем от ехокардиограф от висок клас. Надяваме се в рамките на „Българската Коледа“ Клиниката по педиатрия и детска кардиология да получи такъв апарат“.

Диляна Атанасова е момиче, родено със сърдечен порок. Въпреки че днес вече тя е пълнолетна, надеждата й е възможностите за лекуване на децата, които ще последват нейната съдба, да се променят към по-добро: „Ние вярваме, че вече обществото е запознато с нашите нужди и нещата ще се променят. Моето състояние не е просто само една диагноза, а моята съдба, която споделят много деца. Ние вярваме, че всички заедно ще спечелим битката за нашите сърца“.

Според специалистите ранното откриване и своевременното лечение на вродените заболявания са ключът към подобряване качеството на живот на страдащите от тях деца. Това може да се постигне чрез подобряване апаратурата в болниците, в което ще инвестира настоящото издание на кампанията.

Миналогодишната инициатива, която се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев, бе в помощ на деца с увредено зрение и слух, събра над 2 млн. лв. и помогна на 524 българчета.

автор: Димитър Панев, Дарик Нюз