Д-р Стоян Лазаров: Около 250-300 деца годишно се нуждаят от сърдечни операции. Въпреки пандемията, лекарите не са спирали да оперират малките си пациенти.

Детската кардиология е сред онези здравни специалности, които са останали сякаш незасегнати от пандемията от Covid-19, защото въпреки всичко, продължават да се раждат деца, а някои от тях със сърдечни малформации, които налагат понякога незабавни кардиологични операции, веднага след раждането.

“Не сме спирали оперативната дейност, защото сме единствената клиника в България, която извършват подобни операции”, казва д-р Стоян Лазаров – началник на отделението по хирургия на деца с вродени сърдечни малформации в Националната кардиологична болница (НКБ) в София.

Д-р Лазаров посочи, че болницата е част от световната професионална общност и като такава се съобразява с препоръките на Световното дружество по детска кардиохирургия и на Европейското дружество по детска кардиохирургия.

“Още в началото на март се обсъдиха неотложни мерки и препоръки, за да не загубим деца в условията на коронавирус. Разбира се, всяка страна се съобразява спрямо своите особености”, допълва той.

Това е позволило създаването на собствени правила за работа, които лежат на няколко основни принципа. Първо, да не излагат пациентите на допълнителен риск.

“Известно е, че детската кардиохирургия е може би най-рисковата медицинска дейност по няколко причини – огромното разнообразие на малформациите, необходимостта тези корекции да се извършват с помощта на машината изкуствено сърце – бял дроб, която е най-големият шок на имунната система и предпоставка за оставане на пациентите за дълго време на изкуствена апаратна вентилация, което само по себе си е изключително рисков фактор”.

Второ, да не се застрашава персоналът. “Като малка страна, ние разполагаме с ограничен кадрови ресурс и ако по причина на заболяване или на карантина трябваше да спрем, това би обрекло много от пациентите ни на сигурна гибел”, казва той.

Няма задължително условие пациентите да бъдат тествани преди операция, но там, където е възможно, това се прави и 55-60% от децата, които се нуждаят от операция на сърцето, са с направен тест.

Според лекаря, в България сме постъпили рационално, като всеки пациент в детска възраст минава през епидемиологична анамнеза в педиатричното отделение на болницата и ако няма данни за заразяване, пациентът се приема. Същото се прави и с родителите, които остават до децата си.

В България годишно около 250-300 деца се нуждаят от сърдечни операции, като 30% от тях изискват оперативно лечение непосредствено след раждането до първия месец.

Цялото интервю можете да чуете ТУК.