Нов апарат в Кардиологичната болница спасява живот след инфаркт

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и директорът на Националната кардиологична болница откриха официално нов монопланов ангиограф днес.

Новата апаратура ще бъде в помощ на специалистите при прилагането на най-съвременните методи за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система, като остър инфаркт, инсулт, исхемична болест на сърцето и др. Голямото предимство на ангиографа е, че дава изключително високо качество на образа, съпроводено с много ниска лъчева доза – с цели 60% редукция на лъчевото натоварване. Това го прави изключително щадящ и за пациентите, и за медиците. Инвестицията е на стойност 1,8 млн. лв., осигурени от Министерството на здравеопазването.

Началникът на Отделение Инвазивна Кардиология д-р Александър Александров обясни, че новият уред дава изключително високо качество на образите – триизмерни и съчетание на ангиограф и скенер, което е важно като образ за лекарите. „Позволява всички образни методики – снекер, ЯМР, ехография от всякакъв вид да бъдат интегрирани в апарата и да служат за диагностика“, поясни той. Времето за процедурите се спестява, както и контрастът и рентгенът. Инфаркт, инсулт, исхемична болест на сърцето се третират прецизно с апарата, както и структурна болест на сърцето, проблеми при сърдечните клапи.

Новият ангиограф е достъпен от днес за всички пациенти, услугата се поема от НЗОК. „Спасява живот този уред – тъй като спестява време“, каза още Александров. Той уточни, че за година се третират по 300 пациенти, в болницата има достатъчно подготвени специалисти. Министър Стойчо Кацаров добави, че новият уред в Националната кардиологична болница спасява живот и може да предпази от инвалидизация. Преди да се появи този апарат от последно поколение, най-новото в света, хората с такива проблеми се инвалидизираха, лечението и рехабилитацията траеха шест месеца. Не само спасява живот, буквално на следващия ден човек може да се върне в родното си място, каза Кацаров.