Проф. Анна Кънева: Около 50% от децата в България са с тенденция към наднормено тегло

д-р Анна Кънева, доц.

На 19 май отбелязахме Европейския ден за борба със затлъстяването. То е изключително разпространен и сериозен проблем, включително сред децата и юношите. Зачестяват ли случаите на подрастващи с артериална хипертония у нас вследствие на заседналия начин на живот и неправилното хранене? Разговор по темата в Сутрешния блок на ТВ Европа с проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

 

Пандемията от затлъстяване и възможните сърдечно-съдови рискове в по-късна възраст са нещо, което като че ли се пропуска, а фактите са изключително тревожни, заяви в ефира на ТВ Европа проф. Кънева. Около 50% от децат в България са с тенденция към наднормено тегло, 25% от тях са с действително надноермено тегло и 13-14% с истинско затлъстяване, посочи тя.

Тревожно е защото наднорменото тегло предразполага към сърдечно-съдови заболявания в по-късна възраст, към развитие на метаболитен синдром и всъщност превенцията трябва да започне още от детството, добави проф. Кънева в предаването „Европа сутрин“.

 

Тя посочи и кои са основните фактори, които предразполагат към повишаване на теглото и като следствие от това на артериалното налягане – неправилното хранене, липсата или прекалено малката физическа активност, по-голямото застояване вкъщи и не на последно място – генетичната предразположеност.

 

Цялото интервю с проф. Анна Кънева може да гледате ТУК.