Мъж с разкъсване на аортата бе спасен със спешна операция в Националната кардиологична болница

При силна гръдна болка веднага потърсете лекар, съветват кардиохирурзите

Мъж с дисекация на аортата бе спасен с операция по спешност в Националната кардиологична болница (НКБ). Състоянието, при което е налице разслояване и разкъсване на аортата, е животозастрашаващо и навременните диагностика и лечение са критично важни.

49-годишният Румен постъпил в спешното отделение на МБАЛ НКБ поради болки в областта на гърдите, продължаващи към гърба. Веднага е поставена животозастрашаваща диагноза – дисекация на аортата първи тип по Дебейки. Пациентът моментално е предложен за операция по спешност. Специалистите установяват, че аортата му е разслоена от началния й сегмент, произлизащ от сърцето, до най-периферните й разклонения на десния крак с две дисекационни разкъсвания в областта над корена на аортата и аортната дъга.

Операционният екип включва доц. д-р Димитър Кючуков, д-р Явор Валянов и д-р Димитър Костадинов от Клиниката по кардиохирургия, както и анестезиолог-реаниматора д-р Боряна Мартинова.

Няколко дни по-късно Румен вече е в отлично състояние и е изписан от болницата. „Когато бях на операционната маса, очаквайки операцията, бях много притеснен, но екипът от лекари и сестри около мен ме накара да се чувствам в сигурни ръце“, разказва пациентът.

„На прегледа след операцията ми казаха, че заменената ми аорта работи отлично и ще се възстановя напълно. В тази клиника е пълно с млади, компетентни и всеотдайни специалисти. Те са като по филмите, от онези героичните, лекарските…толкова им се радвам!“, споделя Румен.

В НКБ само за последния месец са извършени 3 операции на дисекация на аортата годишно. При това състояние се получава разслояване в един или няколко сегмента на най-големия кръвоносен съд в тялото вследствие на увеличено налягане и може да се стигне до разкъсване. Рискът от фатален кръвоизлив е много висок, ако дисекацията не бъде открита и лекувана навреме. Основните причини за появата на аортна дисекация включват нелекувана артериална хипертония, заболявания на съединителната тъкан като синдром на Марфан, агресивна, усложнена атеросклероза и др. Насочващи симптоми са остра болка в гръдната област и/или към гърба, обилно потене, задух, тежест в гръдната област, коремна болка и др.

Пациенти с остра гръдна болка трябва незабавно да бъдат насочени към спешен център, специализирана кардиологична или кардиохирургична структура, без да чакат да премине, съветват специалистите от НКБ. Навременната диагноза и специализираното лечение спасяват живот при остри и усложнени сърдечносъдови заболявания. В НКБ се приемат пациенти от цялата страна и се извършват пълен обем кардиохирургични дейности при деца и възрастни.