Уникален метод за отпушване на артерии на долните крайници

На 22-23 март 2018 г. в МБАЛ „Национална кардиологична болница“ за пореден път български пациенти ще могат да се докоснат до опита на немския ангиолог д-р Ралф Лангхоф.

д-р Ралф ЛангхофД-р Лангхоф е известен с големия си професионален опит в областта на ангиологията. От 2013 г. е главен лекар на отделението по аингология в болница „Света Гертруда“ в Берлин. Освен това д-р Лангхоф е преподавател в Хумболт университет в Берлин. Консултант е и към болница Шарите в Берлин. Член е на най-престижните европейски дружества – Германското дружество по ангиология (DGA) , Международно дружество на ендоваскуларните специалисти ISES), Германското дружество по вътрешна медицина (DGIM). Член е и на УС на Европейската фондация за съдова медицина.

Опита на д-р Лангхоф е огромен в облсатта на катетърно-интервенционалната терапия на нарушенията на кръвообращението и използването на на всички съвременни техники и иновации. Личния му опит включва над 15 хляди ендоваскуларни процедури и интервенции на несърдечни съдове – съдове на долни и горни крайници, бъбречни, висцерални, съдове на главата и шията, протеични съдове, венозни съдове, както и голямо разнообразие от интеревционални техники – имплантиране на стентове и балонна дилатация, атеректомия, емболизираща терапия, третиране на аневризми на аортата и други съдове. Д-р Лангхоф е и главен излодвател на множество клинични проучвания на артериалните болести (проспективни, рандомизирани проучвания фаза III).

Фокуса на посещението на д-р Лангхоф в НКБ е периферната артериална болест (ПАБ), което е социално значимо и много разпространено заболяване за България. Периферна артериална болест включва всички заболявания, които са резултат от запушването на големите периферни артерии, артериите, които пренасят кръв до главата, вътрешните органи и крайниците. Запушването може да се дължи на атеросклероза, запушване и втвърдяване на артериалните стени; стеноза, стесняване на артериалните стени; емболия, блокиране, причинено от кръвен съсирек, тъкан, въздушен мехур или чужд обект, както и от образуването на кръвни съсиреци. То причинява също остра или хронична исхемия, което е недостатъчен приток на кръв и липса на жизненоважния кислород и хранителни вещества до засегнатите органи и крайници.

Симптомите включват болка, безсилие или спазми в мускулите, причинени от намален приток на кръв, възпаления, рани или язви, които заздравяват бавно или изобщо не заздравяват, както и видима промяна на цвета (посиняване или бледност) или температурата (изстудяване) в сравнение с други крайници.

Причините са ПАБ са тютюнопушенето, захарният диабет, който причинява нарушение на функцията на ендотелните и гладкомускулни клетки, високите нива на холестерола и високото кръвно налягане. Рискът от появата на периферна артериална оклузивна болест се увеличава и при пациенти над петдесетгодишна възраст, при мъже, при затлъстяване или при анамнеза за съдово заболяване, инфаркт или мозъчен удар.

При посещението си д-р Лангхоф заедно с екип включващ съдови хирурзи, интервенционални рентгенолози и инвазивни кардиолози от НКБ ще извършат няколко комплексни ендоваскуларни процедури на пациенти с тежка периферно съдова болест, главно диабетно болни. Тези пациенти са фокус на мултидисциплинарен подход в болницата отпреди години, следвайки последните тенденции в медицината.

Тези пациенти ще бъдат третирани с миниивазивни методи, които разбира се няма да включват само добре познатите методи на разширяване на съдовете с балон и при нужда поставянето на стент, но и по-иновативни технологии като системи за атеректомия, системи за re-entry, ретрограден подход и дистален достъп за успешното завършване на процедурата. Д-р Лангхоф е известен и с широката употреба и големите си познания при използването на специални балони покрити с лекарство, което се отлага в стентата на съда и така забавя многократно процеса на повторно стеснение. С такива балони, разработка на водеща немска компания, ще бъдат третирани и пациенти по време на гостуването на д-р Лангхоф. Ще бъдат използвани всички иновативни методи за миниинвазивна терапия, които се прилагат в Европа и света.