Проект за превенция на исхемичен мозъчен инсулт Rotary No-Ictus

Ротари Дистрикт 2482 – България е неразделна част от голямото семейство на Rotary International – най-старата и голяма международна хуманитарна организация, чиито членове полагат доброволно своя труд и разходват своите умения в името на желанието на всички ни да живеем по-щастливо в един по-добър свят.

През 2016 г. Ротари Дистрикт 2482 – България и Ротари Дистрикт 2100 – Италия поставиха началото на съвместен Проект за превенция на исхемичен мозъчен инсулт No-Ictus. Причината за стартирането му в България е високата честота на инсулта и големият брой смъртни случаи, свързани с него, в нашата страна. В ретроспективно проучване за периода 1996 – 2006 г., публикувано в European Heart Journal, намираме данни за годишна смъртност от инсулт в Италия 95/100 000 човека. В Израел, където се провеждат редовни превантивни кампании, този брой е само 39/100 000, а у нас е 281/100 000 човека. Числата говорят красноречиво!

Автор на проекта е италианският съдов хирург проф. Гаетано де Донато, който с помощта на Rotary International е провел вече тази превантивна програма в Италия. Целта е скрининг на високорискови групи от населението за исхемичен мозъчен инсулт. Изследват се пациенти на възраст над 55 години с преживян мозъчен инсулт и/или миокарден инфаркт или такива с наличие на поне 2 рискови фактора за атеросклероза. Събират се анамнестични данни за рискови фактори, преживени сърдечно-съдови заболявания и фамилна обремененост с такива.

портативен дуплекс ултрасонограф Vscan (GE) На практика скринингът се извършва с портативен апарат за цветнокодирано дуплекс скениране на каротидните артерии (скрининг за каротидни стенози) и програма-приложение за изследване на EКГ чрез мобилен телефон с цел откриване на нарушения в сърдечния ритъм.

В изпълнение на проекта на 02.12.2016 г. Ротарианците от Дистрикт 2100 – Италия със съдействието на Ротарианците от Дистрикт 2482 – България дариха портативен дуплекс ултрасонограф Vscan (GE) и портативен апарат ECG Check на Националната кардиологична болница, представлявана от Изпълнителния директор проф. Марио Станкев, на официална церемония в Италианското посолство в присъствието на Негово превъзходителство г-н Стефано Балди – Посланник на Република Италия в България.

портативен апарат ECG Check Медицински координатор на проекта за България е доц. Детелина Луканова – водещ ангиолог в страната. Изпълнители са д-р Асен Драмов, д-р Лилия Кацарска и други млади лекари от Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Националната кардиологична болница, които прегърнаха с ентусиазъм идеята.

Към момента са скринирани 216 човека като 75 от тях са от Отделението по хемодиализа в болницата, а други 50 са изследвани на 11.03.17 г. в Деня за превенция на инсулта, организиран от Ротарианците Иван Батаклиев и Иларио Астинов и осъществен със съдействието на Изпълнителния директор проф. Станкев.

Paul Harris Fellow

Открити и своевременно оперирани бяха две хемодинамично значими каротидни стенози над 70%, а други осем пациенти са насочени за проследяване с клинично значими стенози над 50%.

И, разбира се, признанието не закъсня. За доброволно положения труд, за заделеното време, за проявения професионализъм и Ротариански дух Ротарианците от Дистрикт 2100 – Италия, представени от Дистрикт Гуверньор Гаетано де Донато, наградиха доц. Детелина Луканова, Иван Батаклиев и Иларио Астинов с високото отличие „Paul Harris Fellow“.

тържествената церемонияНа тържествената церемония, проведена в Мраморната зала на Факултета по икономика на Университета в Неапол, това високо отличие им беше връчено лично от Орчелик Балкан (попечител на Фондация Rotary International) в присъстивето на проф. Гаетано де Донато, Рафаеле Палотта д‘Акуапенденте, адв. Дженаро Фамилиетти (Почетен Консул на Република България в Неапол), Ротарианци, Ротарактори, преподаватели в университета и Главнокомандващия на Военно-въздушната академия на Италия, базирана в Неапол.

Силно мотивиран от резултатите и полученото признание, екипът от съдови специалисти под ръководството на доц. Луканова и проф. Станкев продължава скрининга с неоценимата помощ на Ротарианците от Дистрикт 2482-България.