Седмица на вродените сърдечни малформации

Седмица на вродените сърдечни малформации се отбелязва в  Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница

На пресконференция днес проф. Марио Станкев – изпълнителен директор на МБАЛ Национална кардиологична болница обяви старта на Седмицата на вродените сърдечни малформации /ВСМ/ в

детска кардиология НКБ

Клиниката по детска кардиология. Тя се провежда всяка година между 7 и 14 февруари и цели да информира за тази най-често срещана вродена аномалия, с оглед на създаването на условия и програми за подобряване обгрижването на тези пациенти. На събитието присъства и д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на децата с ВСМ от 0 до 18-годишна възраст включващо диагностика, съвременно лечение и проследяване.  Годишно се хоспитализират в болницата 900 деца, оперират се 250, катетеризират над 300, интервенционални процедури се извършват при 100, проследяват се над 10000 пациенти.

проф. Кънева, проф. Станкев, д-р Дариткова, д-р Лазаров
проф. Кънева, проф. Станкев, д-р Дариткова

ВСМ са най-честите вродени аномали с честота около 10/1000 живородени. Всяка година в света се раждат над 1 милион деца с ВСМ, и ако не се лекуват около 30% от тях ще загинат до 1-годишна възраст. В България годишно се раждат 500 – 600 деца с ВСМ, като близо 300 от тях се нуждаят от хирургично лечение.

Обгрижването на сърдечно болните деца разчита на високи технологиии и е свързано с  големи разходи за апаратура, консумативи, инфраструктура, за обучение и специализация на персонала.  В последните години Министерството на здравеопазването отдели средства за цялостен ремонт на отделението по детска кардиология и подобри значително битовите условия. Създаден е самостоятелен детски кардиологичен консултативен блок, а чрез дарения се осъвремени част от апаратурата, заяви проф. Анна Кънева – началник на Клиниката по детска кардиология. Като сериозен проблем тя посочи недостига на медицински сестри в клиниката, което води до намаляване на дейността и  крие риск от влошаване на обгрижването на сърдечно болните деца. Намаляването на персонала, застрашава здравето и живота на децата с ВСМ, които нямат алтернатива за лечение в България, а лечението им в чужбина би струвало в пъти по-скъпо.

проф. Кънева, проф. Станкев, д-р Дариткова, д-р Лазаров
проф. Кънева, проф. Станкев, д-р Дариткова, д-р Лазаров

Независимо от оказаната подкрепа на държавно и институционално ниво и усилията да генерираме приходи, нашата дейност  води до постоянни финансови загуби, което се дължи на изключително тежката патология, продължителен болничен престой, многоетапно и често комбинирано лечение и хроничното недофинансиране от НЗОК, обясни д-р Стоян Лазаров, началник на отделението по хирургия на ВСМ.

Д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, обеща да лобира пред институциите за разрешаването на проблемите поставени от екипа на болницата.

На 9 февруари 2018 г. /петък/ във връзка със Седмицата на вродените сърдечни малформации в Националната кардиологична болница ще се проведе Ден на отворени врати. В Клиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации от 08:00 до 14:0 ч. ще се извършват безплатни медицински прегледи на деца. Желаещите трябва да се запишат предварително на телефони: 02/9211 211; 02/9211 330; 02/9217 160; 02/9217 161. Прегледите ще се извършват в консултативния център.