Водещи европейски специалисти ще обменят опит с лекари от НКБ

rotablationНационалната кардиологична болница (НКБ) продължава практиката за обмен на опит с водещи имена в областта на кардиологията и кардиохирургията.

През следващите дни трима европейски специалисти ще работят с екипа на Клиниките по инвазивна, детска кардиология и детска сърдечна хирургия и ще демонстрират редица новости в лечението на възрастни и деца.

Белгийският проф. Ги Хендрикс, който работи в една от световно признатите клиники  – OLV в град Аалст, за пореден път ще сподели опита си за лечението на т. нар. хронични оклузии (отварянето на напълно запушени коронарни съдове) на близо 10 български пациенти. Той е сред водещите специалисти в света, работещи по метода за инвазивно лечение, наречен ротаблация.

Процедурата представлява въвеждането на специален катетър в засегнатата сърдечна артерия, с чиято помощ калциевите плаки се раздробяват и едновременно с това се извличат от кръвоносния съд. Понякога това е единствената възможност за лечение при някои много тежко болни пациенти. Споделеният опит от проф. Хендрикс със сигурност ще допринесе за повишаването на възможностите за съвременно лечение на пациентите в нашата болница.

За втори път тази година двама утвърдени специалисти от Университетския сърдечен център в Кьолн, Германия ще работят заедно с лекарите от Клиниката по детска кардиология и отделението по хирургия на вродени сърдечни малформации (ВСМ) в НКБ . Проф. Герардус Бенинк, началник на Детската сърдечна хирургия в Кьолн, ще оперира деца със сложни ВСМ, а неговият колега проф. Шрирам ще извърши интервенционални процедури при деца и кърмачета. Екипите съвместно ще извършат т.нар “хибридни процедури” – имплантация на стент в хода на сърдечна операция.

“Това е изключителна възможност за нас да се учим от най-добрите в тази област“, коментира доц. Анна Кънева – началник на Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Чуждестранните специалисти ще участват и в Националния конгрес по кардиология, организиран от Дружеството на кардиолозите в България, който ще се проведе от 6 до 8 октомври 2016 г. в НДК.