Имам лимфен застой, какво да правя?

На този въпрос отговаря д-р Асен Драмов, главен асистент в Клиниката по съдова хирургия и ангиология

двигателна активностОтокът на долните крайници, подобно на болката, е универсален отговор на организма към различни дразнители и болестни състояния.

При пациенти с наднормено тегло отокът може да се дължи на застой на лимфна течност в подкожието по няколко причини. На първо място това е ограниченият двигателен режим при тези пациенти. Често те са обездвижени, а в най-тежките случаи дори не могат да спят в легнало положение – развива се т.нар. синдром на висящите крака.

Те може да страдат и от артрозна болест, съчетана понякога с възпалителни обостряния на ставното заболяване, което допълнително може да доведе до оток в тъканите. В най-тежките случаи лимфният застой е толкова голям, че лимфната течност се натрупва в подбедриците като необратим оток, който води до промени в кожата като загрубяване, зачервяване със сърбеж и изтичане на лимфа през порите на кожата (лимфорея). Изтичащата лимфа често се инфектира и се стига до кожни инфекции като импетиго, еризипел (червен вятър) и др.

Други причини за оток при пациентите с наднормено тегло е наличието на разширени вени или хронична венозна недостатъчност на крайниците.

При тези пациенти често се наблюдават и драстични промени в диетичния режим, свързани с намалено количество на белтъчини в храната, прекомерна употреба на сол и др., които повишават риска от отоци.

Тук не трябва да се забравя и т. нар. липедем. Това представлява натрупване на мастна тъкан в бедрата и особено в подбедриците и около глезените при пациенти с наднормено тегло, а понякога и с нормално. Този своеобразен целулит деформира контура на крака и особено на глезена и имитира оток. Заболяването се среща по-често при жените. При него никога в отока не участват стъпалото и пръстите, по което то лесно може да се разграничи от истинския лимфен оток.

При вас не може да се каже категорично дали отокът на долните крайници се дължи на лимфен застой, или се включват и някои от другите по-горе изброени причини. Най-вероятно става дума за лека форма на лимфен застой, съчетан с оток от обездвижване при продължително статично натоварване на краката – стоеж, седеж (описан в медицината като ортостатизъм).

повдигнати кракаКак да се лекува този оток?

Задължително е спазването на правилен хигиенно-диетичен режим. Той включва поставяне на краката над нивото на тялото при покой, дори и през нощта – т.нар. декливно положение. Трябва да се увеличи двигателната активност с ходене, бягане, каране на велосипед и упражнения за раздвижавне на мускулната помпа на подбедриците. Диетата трябва да включва достатъчно белтъчини, ограничаване на готварската сол до 3-4 грама на ден, плодове и зеленчуци. Приемът на достатъчно течности е задължителен – вода, чай и плодови сокове около 2 л на ден. От полза е носенето на еластични чорапи или чорапогащник (около 18-22 мм Hg като степен на стягане). Накрая приемът на медикаменти от групата на диосмина или порцианиндоловата група за 1-2 месеца също може да се приложи.

намаляване на теглотоПри по-тежките случаи трябва да се проведе и физиотерапия.

Намаляването на телесното тегло при всички случаи ще подобри състоянието или дори ще премахне проблема. При случаи на липедем се прилага носенето на еластични чорапи или бельо, както и естетични хирургични процедури като изсмукване на излишната подкожна мазнина (липосукция).

публикация: 24chasa.bg, 01.12.2013