Драматични проблеми в терапията на деца със сърдечни заболявания

1 millionБлизо 1 млн. лв. са нужни на детска кардиохирургия в НКБ, София, за да работи нормално и да се придържа към високите европейски стандарти, както допреди няколко години. Това обяви проф. д-р Марио Станкев, директор на Националната кардиологична болница (НКБ). Сега уникалното за България детско звено страда от системно недофинансиране. 

От 4 клинични пътеки за кардиохирургия достатъчно средства постъпват само по една. По другите направление недофинансирането е в рамките на 30-70%.

Това създава драматични проблеми  в терапията. Една операция на кардиопатия струва близо 24 000 лв., а в най-добрия случай НЗОК ни превежда 14 500 лв., съобщиха лекарите. За да изпълнят лекарския си дълг в болницата са принудени да правят икономии, да се отказват от необходими ремонти. Персоналът намалява драстично, тъй като специалистите са принудени да търсят по-добри доходи в чужбина, каза д-р Стоян Лазаров.

kardiohirurg dr. Lazarov

500 деца годишно у нас се раждат с болни сърца

Повечето от тях се нуждаят от операция още като новородени. Началникът на „Отделение по хирургия на вродените сърдечни малформации“ в Национална кардиологична болница д-р Стоян Лазаров обяви, че едно от предложенията е създаване на Център за вродени малформации, в който да работят и детските кардиолози.

По думите на специалиста това е практика, която набира скорост в света. Тези пациенти ще могат да се обгрижват от хората, които ги познават. Д-р Лазаров обясни, че в един такъв център ще има педиатри, гинеколози, геронтолози, психолози. По този начин комплексен проблем може да бъде обхванат от различни специалисти, което е много важно.

„Нашите пациенти след операция, особено тежките случаи, по няколко дни стоят в реанимация с отворен гръден кош. Всичко това струва 1500 лева на ден. В крайна сметка, ако здравната каса е определила заплащане на 25 000 коронарни стента и те струват 50 милиона на касата, ние искаме 13 изкуствени съда, които струват 50 000 лева. Това е 0,1%“, коментира д-р Стоян Лазаров.

Трябва да се помисли и за порасналите оперирани, които се нуждаят от специфични грижи, призова Юлия Райчева от асоциация „Детско сърце“. Поне 7500 били оперираните през последните 50 г., като за тях няма установен ред и условия за адекватни грижи. Детските кардиолози нямат право да ги преглеждат – просто за това не им се плаща, каза доц. Анна Кънева, началник Клиника по детска кардиология. Специалистите за възрастни пък често не били наясно с предизвикателствата при възрастните оперирани и се стигало до парадоксални случаи, в които пациентите казват на лекаря какво да прави.

споделено пред credoweb.bg