Българи са в основата на съвременната кардиорехабилитация

Отделение по кардиология и кардиологична рехабилитация – БанкяВъпреки че България е сред основоположниците на кардиологичната рехабилитация, в последните години страната ни значително изостава в тази сфера. Какви са причините и защо е важно това направление в съвременната кардиология?

Репортерът ни Красимир Мартинов посети едно от реномираните ни лечебни заведения, в които под строг лекарски контрол се възстановяват пациенти, преживели инфаркт, сърдечни операции или сблъскали се с друг сериозен сърдечно-съдов проблем. Разговорът е с д-р Александър Алексиев, началник на Отделението по кардиологична рехабилитация на Националната кардиологична болница, позиционирано в град Банкя.

Д-р Алексиев завършва медицина в София през 1994 г., след което последователно се специализира в направленията „Вътрешни болести“ и „Кардиология“. През 2009 г. завършва магистратура по здравен мениджмънт. Преди да поеме Отделението по кардиорехабилитация в Банкя е заместник-директор на Многопрофилната болница „Рахила Ангелова“ в Перник и управител на Пернишката белодробна болница. Д-р Александър Алексиев е член на българското, европейското и руското кардиологични дружества. Често изнася доклади по въпросите на кардиологичната рехабилитация.

Според него, има изключително голяма нужда да се говори по тази тема, тъй като българската кардиологична рехабилитация трябва отново да заеме достойното си място в световната кардиология. Това е онази част от кардиологията, която се грижи за ефективното възстановяване на хората, преживели инфаркт, операция или друго сърдечно-съдово заболяване.

За слушателите на Радио София д-р Алексиев обобщи и най-важните предпоставки за здраво сърце:„В активна възраст да обръщат внимание на здравето си. Да намират начин да елиминират стреса, защото стресът, напрежението, повишената психическа реактивност по отношение на събитията около нас и взаимоотношенията с отделни хора са в основата на сърдечно-съдовата заболеваемост. От тук нататък идват и други фактори като тютюнопушене, лош диетичен режим, нисък двигателен режим„.

Още от разговора на Красимир Мартинов с д-р Александър Алексиев чуйте в прикачените звукови файлове!

Автор: Красимир Мартинов, БНР