Ще лекуваме разширените вени с ултразвук

автор: РАЙНА ХАРАЛАМПИЕВА

Проф. Станкев, наскоро приключи кампанията на Българското национално дружество по съдова ендоваскуларна хирургия и ангиология за превенция на хроничната венозна болест. Защо беше направена тя?

Летните месеци провокират заболяването на венозната система. През последните 15 години провеждаме кампании в началото на този сезон, за да могат потенциалните ни пациенти да разберат дали имат симптоми на заболяването, дали са застрашени от него и да могат през горещите месеци да превентират появата на тези признаци.

А защо точно лятото е фактор за влошаване на това заболяване?

Заради изправения стоеж на човешкото тяло и поради хидростатичното налягане, кръвта се задържа в долните крайници. Когато е горещо, когато човек е обездвижен венозната система не изпълнява функцията си, появяват се симптомите и признаците на венозната болест. Най-основната причина е топлината и застоят на кръвта в долните крайници.

Разкажете за инициативата „босата разходка”, в която се e включила актрисата Деси Бакърджиева?

Организирахме кампанията, за да може повече хора да се информират за рисковете при появата на венозната болест, ранните симптоми на болестта, която е хронична и прогресираща. Акцент бе необходимостта от навременна диагностика и лечение.
Бяха организирани профилактични прегледи в редица големи градове на България, бяха прегледани стотици пациенти. Много от тях идваха на преглед при специалист за първи път. Това беше и основната цел на кампанията – да се изостри вниманието на хората към първите симптоми и да се обърнат към специалист, за да не се стига до влошаване на заболяването. За щастие по-голяма част от прегледите установиха начален стадии при тези пациенти.

Каква е символиката на тази боса разходка?

На 18 август организирахме боса разходка заедно с актрисата Деси Бакърджиева, която беше патрон на нашата инициатива.

Защо се решихме на подобна стъпка? Движението на кръвта в долните крайници е особено важно, особено изтласкването й към сърцето. С тази кампания хората да се разходят боси през лятото в Южния парк и показахме, че трябва да променят начина си на живот – да се движат.

Тази разходка е като символика, но дори веднъж в седмицата човек да се разходи бос, където и да било ще акумулира движението на кръвта в долните крайници и това ще е достатъчно за профилактика на венозната болест (в частност, разширени вени). По време на тази боса разходка имаше лекари специалисти, които консултираха хората относно превенцията на заболяването. Имаше много сериозен интерес и през консултациите минаха стотици софиянци, които получиха информация за рисковите фактори, симптомите на заболяването и така постигнахме известна грамотност в тях за това какво представлява заболяването, как да го профилактират и как да не стигат до по-напреднал стадии при него.

Нека да обясним по-подробно симптомите.

Хроничната венозна болест, част от която са и разширените вени засяга голяма част от населението не само в България, а и в света. При едно световно мащабно проучване се отбелязва, че над 50 % от населението страда от хронична венозна болест в някакъв стадии.
Първият стадии това са тежки, уморени крака в края на деня; болка, дис комфорт; нощни крампи, които човек неглижира и го отдава на натоварения ден. Това са начални изяви без все още да имат признаци.
А един от сериозните симптоми са отоците на крайниците, които се проявяват в напредналия стадии на заболяването, както промените по кожата. Всичко това може да доведе до усложнения, като тромбофлебитиране и възпаление на крайника, венозния зви. Понякога те са животозастрашаващи, както и белодробен тромб или откъсване на съсирек и миграция в белия дроб – белодробен инфаркт. Това са вече напредналите стадии на заболяването. Ние трябва да акцентираме и акцентирахме върху симптомите, т.е. когато заболяването може да бъде модерирано, повлияно.

Мъжете или жените са по-засегнати от разширени вени?

Жените са по-засегнати от мъжете поради две причини…… – прочетете целия материал във в. ТЕЛЕГРАФ

статията е от рубриката „лекарите на ваша страна“. Това са хората, които се грижат за вашето здраве и в чиито ръце поверявате живота си.

Още за лечението на разширени вени в НКБ четете ТУК