Нова мининвазивна методика за лечение на разширени вени

залепване на разширена венаОт няколко дни в Национална Кардиологична Болница се прилага нов за страната ни, иновативен метод за лечение на разширени вени.

Тази минимално инвазивна ендоваскуларна процедура, се характеризира с липса на хоспитализация, бързо възстановяване, ефективност с течение на времето, подобрено качество на живот и липса на белези и.

Въвежда се най-новия и иновативен продукт за лечение на разширени вени – цианоакрилатна емболизация на голямата повърхностна вена (Venablock) и на разклоненията й (Veinoff) / „залепване на разширена вена“.

Използваният емболизиращ агент е без токсичност за пациента и има CE Mark (регистриран за употреба в Европа). Използва се в редица европейски страни – Португалия, Германия, Великобритания, Италия и др.

Методиката е миниинвазивна, извършва се с малко количество (1-2 мл.) локален анестетик, под ехографски контрол и предизвиква мигновено слепване на венозната стена.

Самата процедура е изключително бърза (10-15 мин.) и се състои в следните стъпки:

  1. Канюлиране на голямата повърхностна вена под ехографски контрол и инсертиране на 6 Фр дезиле – местния анестетик се използва само при въвеждане на дезилето
  2. Сглобяване и зареждане с лепило на сета за емболизация
  3. Въвеждане на катетъра за емболизация и позиционирането му на 3-4 см. от устието на голямата повърхностна вена под ехографски контрол
  4. Инжектиране на лепилото, едновременно притискане на вената (времето за полимеризация на агента е около 5 секунди) и издърпване на катетъра.
  5. Финална визуализация на запушената вена с помощта на ехо-доплер

От тук нататък има два варианта на поведение:

Най-популярния вариант е процедурата да се преустанови и да се изчака 10-14 дена, за да могат варикозно променените разклонения да се приберат до нормално положение и чак след това да се премахнат само тези които остават разширени.

Другият вариант е процедурата да продължи с премахване на всички видимо разширени разклонения чрез емболизация (Veinoff) или минифлебектомии, като и двата метода са миниинвазивни и не оставят белези.

Финалният въпрос: ЗАЩО смятаме цианоакрилатната емболизация за един от най-добрите методи за лечение на варикозни вени?

На първо място всички международни проучвания поставят методиката като равностоен аналог на термалните техники за аблация (радиофреквентна и лазер) и съответно превъзхождаща ехо-доплер насочената пеносклеротерапия. За разлика обаче от термалните техники, цианоакрилатната емболизация има няколко съществени предимства:

  1. Няма нужда от тумесцентна анестезия – тоест не само се печели време при процедурата, но и не се извършват множеството убождания по хода на вената за въвеждане на разтвора, които са много неприятни за пациента.
  2. Няма нужда от постпроцедурна еластокомпресия – тоест пациента не е нужно да носи ластичен бинт или чорап, като това е особено неприятно в топлите месеци
  3. Няма опасност от кожни лезии, изгаряния или хиперпигментация – това са най-често усложнения на термалните техники и склеротерапията.
  4. Няма опасност от увреда на нерв при третиране на цялата вена – често усложнение при стрипинг и при термална аблация.
  5. Процедурата е амбулаторна и пациента се връща към нормална активност веднага, без нужда да носи ластичен бинт
  6. Основно предимство пред всички останали техники е обаче, че процедурата може да се извърши през всеки един сезон – дори и през летните месеци без опасност от хиперпигментация, инфекция или нуждата от носенето на ластичен бинт/чорап

В заключение цианоакрилатната емболизация на голямата повърхностна вена е един от най-добрите и съвременни методи за лечение на варикозната болест, свързана с минимален дискомфорт за пациента, непосредствено връщане към обичайна активност и най-важното – няма нужда от еластокомпресия.

 

Д-р Наделин Николов
Клиника по съдова хирургия, НКБ