Най-често задаваните въпроси за ВСМ

Ще се опитаме да дадем отговор на най-често задаваните въпроси за вродените сърдечни малформации (ВСМ). По-подробен и конкретен отговор може да получите в разговор с детски кардиолог.

  1. Какво причинява вродена сърдечна малформация?
    Човешкото сърце се формира в първите 10 седмици на бременността и това е времето, когато може да се наруши нормалното развитие на сърцето. В 90% от случаите причината е неизвестна. Редица фактори се свързват с ВСМ – например хромозомни аномалии или генетичен дефект. Сърцето може да се увреди, ако майката по време на бременността боледува от остра вирусна инфекция, приема специфични медикаменти или злоупотребява с алкохол, наркотици и тютюнопушене.
  2. Трябва ли да се извършват имунизации на дете с ВСМ?
    За дете с ВСМ е изключително важно да се спазва имунизационния календар. Имунизациите може да се отлагат по указания от детския кардиолог след сърдечна операция или при остра инфекция.
  3. Как острите инфекции влияят на децата с ВСМ?
    При всяка остра инфекция трябва да се направи консултация с личния лекар на детето или кардиолог. Острата инфекция може да влоши състоянието на детето, да задълбочи проявите на сърдечна недостатъчност или да създаде риск от усложнения. Децата с изразена цианоза и висока температура трябва да приемат много течности. Това ще ги предпази от обезводняване – състояние, което може да предизвика допълнително „сгъстяване“ на кръвта.
  4. Какво училище може да посещава детето с ВСМ?
    Повечето деца могат да посещават общообразователно училище. Деца, които са с тежка цианоза, сърдечна недостатъчност и ограничен двигателен капацитет, могат да ползват алтернативни начини на обучение.
    Децата, които лесно се уморяват при физически усилия, трябва да почиват докато се стабилизират. Те си поставят сами ограничения, много  по-добре от някой друг. Повечето от децата с ВСМ могат да участват в нормалните физически упражнения. Ограничения се налагат при деца с клапна аортна стеноза, белодробна хипертония, хипертрофична миокардиопатия. Разумните и умерени натоварвания трябва да се окуражават.
  5. Грижа за зъбите – необходимо ли е специално лечение?
    Родителите трябва да информират зъболекаря за сърдечното заболяване на детето си. Децата с ВСМ и особено с цианоза често имат кариозни зъби и лоши венци. Важно е да се спазва добра устна хигиена. Кардиолозите препоръчват редовно проследяване на състоянието на зъбите и използване на флуоридни пасти. Зъбното лечение, включващо вадене на зъби, почистване на зъбен камък, полиране и пломби създава възможност за навлизане на бактерии в кръвообращението и риск от инфекциозен ендокардит. Това изисква антибиотична профилактика при децата с ВСМ преди стоматологичната процедура. Ето някои полезни съвети:
  • Децата да избягват захарни изделия и напитки между храненията или преди лягане;
  • Зъбите трябва да се мият след хранене и прием на лекарства, особено след вечерната доза. Използвайте флуоридни пасти за зъби;
  • Създайте на детето си навика редовно да си мие зъбите от ранно детство;
  • Планирайте посещения при зъболекар на всеки 6 месеца от ранна възраст. Лекувайте зъбните инфекции в ранен стадий.
Автори: М. Цонзарова, А. Кънева, М. Маркова, Д. Ангелова, НКБ 2013