Профилактика на разширените вени през лятото

d-r Asen Dramov-angiolog NKBС настъпването на лятото пациентите с разширени вени трябва да приемат повече течности – вода, чай, плодови сокове. Храната трябва да е по-лека с достатъчно количество фибри и по-малко наситени мазнини. Трябва да се профилактират запекът и наднорменото тегло.
Трябва да се избягват седенето или стоенето на едно място, като се използва всяка възможност за раздвижване на стъпалата и подбедриците. –  съветва ни д-р Асен Драмов от НКБ

Преди лягане е необходима 10-15 минути разходка, а по-време на сън и почивка е от полза повдигането на краката на около 10-15 см над нивото на гръдния кош.
Всеки трябва да избере подходящия за него спорт – интензивно ходене, тичане, аеробика, колоездене, танци, плуване, като се избягва посещението на плажа в часовете между 10 и 15 ч.

profilaktika na razshireni veniХоденето с потапяне до кръста в морската вода осигурява естествен масаж на подбедриците и намалява венозния застой. За пациентите, които не са на морския бряг, е от полза обливането на краката с хладка вода вечер преди лягане. Трябва да се избягват горещите бани, вани и сауни, както и горещи физиотерапевтични процедури – максимална температура до 30-31 градуса.

Дрехите трябва да са широки и удобни, за предпочитане в по-светли цветове, като трябва да се избягват тесни панталони, корсети, чорапи и пристягащи ластични маншети.
Обувките трябва да са удобни, с височина на тока между 3 и 5 см.

От друга страна, носенето на специалните еластокомпресивни чорапи за разширени вени е наложително и през лятото, но обикновено те се толерират по-малко от пациентите поради повишените температури.

hrani s fibri za krasivi krakaПриемането на медикаменти, съдържащи диосмин, троксерутин или екстракти от грозде или кестен намаляват отока и субективните оплаквания. Подобен ефект има и приложението на локални гелове или кремове.

Редовните консултации с вашия личен лекар, ангиолог или съдов хирург са задължителни, особено ако има оплаквания като оток, болка или тежест в краката, както и прекомерно изпъкване на повърхностните разширени вени.

Накрая трябва да се отбележи, че най-горещите летни месеци (юли и август) не са най-подходящото време за оперативно лечение на разширените вени поради увеличения венозен застой в долните крайници, както и поради необходимостта от стриктно носене на еластичен бинт или чорап след операцията (около 30 дни).

д-р Асен Драмов, главен асистент към сектор „Ангиология“ в Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Националната кардиологична болница

/източник: 24 часа/