Клинична изява на сърдечно-съдовите заболявания при деца

деца със сърдечно-съдови проблемиЕдна част от децата с ВСМ имат изявени симптоми в първите няколко часа след раждането, в първите дни или седмици от живота. При други симптомите се явяват месеци и дори години по-късно.

Ако при Вашето дете възникне съмнение за сърдечно заболяване, личния лекар ще Ви насочи за консултация при специалист – детски кардиолог.

Специалистът ще Ви зададе поредица от въпроси, свързани с бременността, раждането, развитието и поведението на Вашето дете (анамнеза). Ще Ви разпита как е преминала бременността, боледували ли сте? Приемали ли сте лекарства? Имате ли “вредни“ навици като тютюнопушене, приемане на алкохол и др. Ще се осведоми за развитието на детето, как се храни, как спи, наддава ли на тегло, има ли промяна в цвета на кожата. Ако детето Ви е голямо, ще Ви пита, дали играе наравно с другите си връстници, или се изморява по-лесно, т.е. каква е неговата физическа активност. Лекарят ще Ви попита дали  в семейството има и други деца или възрастни със сърдечно-съдови проблеми.

Прегледът на детето Ви включва информация за ръст и тегло, оглед на кожата и лигавиците, оценка на пулса (дали е бърз, бавен или неравномерен, дали е еднакъв на долни и горни крайници) и измерване на кръвното налягане. Ще установи дали има увеличение на черния дроб. Ще преслуша сърцето, за да чуят сърдечните тонове, които се дължат на затварянето на сърдечните клапи, и дали има шумове, които се дължат на преминаването на кръвта през дефектите в сърцето или в големите кръвоносни съдове.

Основните симптоми при дете със сърдечно заболяване са следните:

  • ЛОШ ТЕГЛОВЕН ПРИРАСТ,  Т.Е НЕНАДДАВАНЕ НА ТЕГЛО

Децата със сърдечно заболяване често изоставморява и се отказва от гърдата(биберона). Сукането от гърдата е голямо усилие за кърмачето и затова при деца с ВСМ и лош тегловен прираст препоръчваме изцеждане на кърмата и хранене с биберон. Необходимо е бебето да се храни по-честоат във физическото си развитие (по-късно сяда, по-късно прохожда). Бебето може да не наддава на тегло поради това, че се у с по-малко количество, но обогатена храна.

Интелектуалното развитие на детето най-често не се засяга, дори и при деца с цианотична ВСМ, освен ако няма друга причина за умствено изоставане.

  • ИЗПОТЯВАНЕ

Дете със сърдечно заболяване може да се изпотява обилно и това най-често е израз на сърдечна недостатъчност (СН).

  • ШУМОВЕ

Сърдечен шум може да се чуе при напълно здраво дете, например по време на обща инфекция, протичаща с висока температура. Тези шумове се наричат „невинни“ или „акцидентелни“ и не са израз на сърдечно заболяване. При дете с ВСМ най-често се чува шум и той се дължи на преминаването на кръвта през отвори в преградите или през стеснения на клапите на сърцето или кръвоносните съдове. При наличие на сърдечен шум е необходима консултация с детски кардиолог, който ще прецени дали са необходими допълнителни изследвания за изключване или доказване на сърдечно заболяване.

  • ЗАТРУДНЕНО ДИШАНЕ

Децата имат учестено или затруднено дишане, когато в белия дроб постъпва голямо количество кръв (по-голямо от нормалното), т.н. „увеличен белодробен кръвоток“, или когато в белия дроб постъпва твърде малко количество кръв  – „намален белодробен кръвоток“. Когато прекалено много кръв влиза в белия дроб, той-става „по-тежък“ и детето има нужда от повече усилие и енергия, за да диша. При малки деца това може да доведе до лошо хранене, тъй като детето не може да диша и суче едновременно и най-често се отказва от храненето.

При по-големи деца „затруднено дишане“ означава, че те лесно се уморяват при натоварване, т.е. имат намален физически капацитет.

В случаите, когато в белия дроб постъпва по-малко количество кръв, не се доставя достатъчно кислород, който да покрие нуждите на организма при натоварване. Това води до повишаване на честотата и дълбочината на дишането.

  • ПОСИНЯВАНЕ (цианоза)

Посиняването около устата и на пръстите на ръцете и краката се наблюдава при здрави деца и най-често е реакция на студ. При някои сърдечни заболявания се установява синьо оцветяване на лигавиците и кожата на тялото, което се нарича „Цианоза“. Тя е постоянна, макар че се засилва по време на плач или натоварване. Цианозата се дължи на недостатъчно насищане на кръвта с кислород, вследствие на смесване на венозна и артериална кръв. Продължителната цианоза предизвиква характерни промени в крайниците (пръсти „барабанни палки“ и нокти „часовникови стъкла“).

  • ХИПОСКЕМИЧНИ КРИЗИ (ХК)

Хипоксемичните кризи са характерни за децата с цианотични ВСМ. Те се дължат на преходно намаляване на кръвотока в белия дроб, най-често поради спазъм на сърдечния мускул. По време на ХК децата стават неспокойни, цианозата се засилва, децата дишат често и шумно, стават неспокойни или отпуснати. Състоянието е сериозен сигнал за тежестта на заболяването и налага спешно лечение. Важно е да съобщите на детския кардиолог, е детето Ви получава ХК, тъй като тя може да се задълбочи и да доведе до загуба на съзнание, трайно увреждане на мозъка и дори да завърши фатално.

  • УМОРА

Децата със сърдечен проблем често се оплакват от лесна умора, израз на която при бебетата и малките деца е продължителен дневен сън, отказ от храна. По-големите деца могат да имат затруднения с нормалната натовареност в училище.

  • ГРЪДНА БОЛКА

Гръдната болка е чест симптом на сърдечно заболяване при възрастни, докато при децата най-често не е от сърдечен произход. При децата се среща по-често т.нар. „мускулна болка“. След многоетапни сърдечни операции детето може да се оплаква от болка в гърдите, най-вероятно поради сраствания. Рядко гръдната болка може да е израз на сериозно сърдечно заболяване, особено ако е съчетана с главозамайване, прилошаване или припадък.

  • ГЛАВОЗАМАЙВАНЕ, ПРИЛОШАВАНЕ И ПРИПАДЪЦИ

Главозамайване или прилошаване (синкоп) до загуба на съзнание се дължи на намалено мозъчно кръвоснабдяване, поради промяна в сърдечната честота (аритмия) или аортна стеноза. При момичета в пубертетна възраст подобни оплаквания могат да се дължат на рязко спадане на кръвното налягане при изправяне (вегетативна дистония).

  • АРИТМИЯ

Нарушения в сърдечния ритъм могат да са израз на сърдечно или друго заболяване. Най-често нарушенията са ускорена, забавена или неритмична сърдечна дейност.

√ Учестена сърдечна дейност (тахикардия)
Нормално е детето да има учестена сърдечна дейност по време на физическо натоварване или при плач на бебе. Когато ускорената сърдечна дейност се появи в покой или е свързана и с други оплаквания, може да е симптом на сърдечно заболяване.
Усещането на сърдечните удари силни и бързи се нарича „сърцебиене“. Много деца дори при много ускорена сърдечна честота нямат оплаквания. Ако ускорената сърдечна дейност продължи дълго време, часове или дори дни, тя може да причини симптоми на сърдечна недостатъчност като изпотяване, бледост и затруднено дишане.

√ Забавена сърдечна дейност (брадикардия)
Когато сърдечната дейност е забавена – т.н.  брадикардия, сърцето не е в състояние да осигури ефективна циркулация на тялото и това води до намаляване на снабдяването на органите с кислород. Забавената сърдечна дейност може да доведе до симптоми като притъмняване, слабост или оплаквания от дискомфорт в гърдите или корема

  • ЗАДРЪЖКА НА ТЕЧНОСТИ

Задръжката на течности в тялото е един от белезите на сърдечна недостатъчност (СН). Когато има течности, детето отделя по-малко количество урина (намалена диуреза). Става бледо, изпотено и дишането му е затруднено. Може да забележите отоци (подуване) около очите и подуто коремче при малки деца, и подути глезени и подбедрици при по-големи деца. Освен това детето рязко покачва теглото си. Докато се разреши основният проблем, довел до СН, задръжката на течности може да се преодолее чрез ограничаване на даването на течности и прилагането на диуретици – медикаменти, които помагат тялото да се освободи от излишните течности.

из “Книга за родители на деца със сърдечни заболявания”
Автори: М. Цонзарова, А. Кънева, М. Маркова, Д. Ангелова, НКБ 2013