Лечението на разширените вени е все по-качествено

д-р Елена Горанова, съдов специалистС д-р Елена Горанова, съдов хирург в Национална кардиологична болница, разговаря Галина Спасова /Живот и здраве, бр. 107/

Д-р Горанова, може ли, веднъж появило се, състоянието, добре познато като разширени вени, да не се задълбочи?
Много често това състояние прераства в заболяване, което може да прогресира до особено тежки стадии. Но пациентите, близките им, а и лекарите нерядко го подценяват. Казват: „О, нищо ми няма и баба ми имаше такива вени…”. И хората не си обръщат внимание, търсят лекарска помощ, когато заболяването е твърде напреднало, навлязло е в по-тежките стадии, получили са се вече големи вени, обхващащи целия крак, или още по-лошо, има вече промени по кожата или флебит. А най-неприятното е, когато се появят рани.

Споменахте, че хората се „успокояват” с наследствения фактор. Каква е ролята му в действителност?
Това е твърде интересна тема, по която сега се правят много изследвания. Не е доказано точно, че има наследствен фактор, но е забележимо, че се предава във фамилията. Така че има зависимост. Ако има такова заболяване в семейството и се появят първите оплаквания, човек трябва да прави редовно консултации при съдов хирург и ангиолог, за да получи най-точните насоки за профилактика. Да не се чака заболяването да се развие до тежките стадии. Когато на пациентите им тежи ангажиментът да обърнат специално внимание на вените си, аз им казвам – както всеки ден се грижите за лицето, за ръцете, така ще се грижите и за краката си.

Първият ми съвет е – движете се! Трябва да се ходи пеша по няколко километра на ден. Ако заради професията или битовите си навици хората водят по-застоял живот, нека сами да си организират минути за повече движение. При проблеми с вените се препоръчват спортове като плуването и колоезденето. Задължително е да не се допуска наднормено тегло.

леко вдигнати кракаНякога като илюстрация на упадъчния американски начин на живот в карикатурите освен пияни от кока-кола, мъжете бяха и с крака на масата…
Оказа се, че това е една профилактика на разширените вени. Най-добре си почиват краката, когато са леко повдигнати от нивото на седалището, с 10-15 см – така се осигурява добрият обратен кръвоток.

На каква възраст обичайно се появяват първите сигнали и има ли увеличаване на заболеваемостта?
Началото е след второто десетилетие. Немалко млади хора на 20-25 години идват при нас вече с проблемни вени. Но с възрастта вените се появяват все повече и в шестото си десетилетие много хора страдат от напреднал стадий на разширени вени. Така че възрастта е един рисков фактор. Другите рискови фактори са наднорменото тегло, обездвижването, продължителното седене на едно място с висящи надолу крака. Рискови са и професиите, при които дълго се стои прав (учители, зъболекари, хирурзи, фризьори и др.), защото венозната кръв не може да се оттича правилно. Няма доказана тенденция на нарастване на броя на страдащите от разширени вени. Но поради това, че все повече се говори за това заболяване, че информираме хората, подобряваме квалификацията на специалистите – то се открива по-рано и грижите, които изисква, са по-качествени.

Какво е съвременното лечение на разширените вени?
Комплексно. Първата и най-съществена част от лечението на съдовите заболявания въобще е промяната в начина на живот, движението. На второ място е компресивната терапия – със специални ластични чорапи. Медикаментозното лечение е въведено у нас преди повече от 20 години, имаме много добри препарати. Един от тях е „Детралекс”. Това е флавоноиден, микронизиран медикамент, който осигурява много добра резорбция и има много добър ефект. Взима се сутрин и вечер по една таблетка, от два до четири месеца в зависимост от степента на заболяването. Подходящ е във всички стадии, но е най-добре да бъде предписан от специалист. Не се препоръчва самолечение. Следващите ни методи са оперативни – с радиофреквентна или лазерна аблация, склерозираща терапия, за да продължим усилията за спиране на заболяването. С медикаментозното лечение ние можем да спрем донякъде заболяването, дори и да го върнем в по-ранен стадий, но с оперативната интервенция се справяме радикално с венозната недостатъчност и тогава профилактично може да продължим с лекарства.

Материалът  се публикува с разрешението на в. Живот и здраве