Всеки втори българин има проблеми с вените

d-r Mario StanckevВодещи медицински специалисти от България са включени в голям международен екип, който провежда най-мащабното проучване в света за честотата, разпространението и протичането на хроничната венозна недостатъчност на долните крайници. Проектът, подпомогнат от фармацевтичната компания „Сервие” и Международния венозен форум, обхваща над 20 държави и повече от 100 хиляди пациенти.

Резултатите за нашата страна показват, че около 60 на сто от българите имат различна степен на венозна недостатъчност, съобщи проф. Марио Станкев, национален координатор на проучването за България и ръководител на клиниката по съдова хирургия в Националната кардиологична болница. Според него огромното по мащабите си проучване доказва значимостта на проблема, който засяга все повече пациенти и може да доведе до тежка инвалидност, ако бъде пренебрегнат.

Помолихме проф. Станкев да обобщи основни познания за венозната недостатъчност, които да са от полза на широката аудитория.

През летните месеци много хора изпитват различна степен на дискомфорт в долните крайници, но повечето не подозират, че става въпрос за начална форма на хронична венозна недостатъчност. А за това заболяване е от изключителна важност ранното разпознаване и адекватното лечение. За да бъдат лекарските мерки ефективни, пациентите трябва да потърсят навреме професионална консултация. Няма никакво оправдание едно лечимо и напълно контролируемо заболяване да бъде оставено да се развие до степен, която нарушава качеството на всекидневния живот. Появата на видими разширени вени по крайниците говори за напредване на страданието, а липсата им не означава, че няма проблем.

Хроничната венозна болест има шест степени, като първите протичат само с болка, тежест, чувство на разпъване, крампи, леко изтръпване, лек оток в долните крайници. Ако тези симптоми се изпуснат или пренебрегнат и не се проведе лечение, заболяването се развива с видими деформирани кръвоносни съдове, посиняване, язви и трудно зарастващи рани по кожата. След време могат да настъпят необратими изменения, водещи понякога до загуба на части от крайника.

Причините за венозната недостатъчност са комплексни. Генетично обусловената слабост на съединителната тъкан е доказан фактор, но не по-малко влияние има съвременният обездвижен начин на живот. Дългите часове в седящо и стоящо положение увреждат и опорно-двигателния апарат, и венозната система. Когато към това се добави излишък от калории, порочният кръг се затваря, защото наднорменото тегло допълнително натоварва венозната система. Заболяването има и изразена сезонност през лятото, защото високите температури влияят отпускащо върху тъканите.

Все пак има и позитивни тенденции, които са свързани с по-доброто познаване на заболяването и особено на неговите предклинични прояви, когато процесът може да се овладее в максимална степен. Ако пациентът потърси навреме адекватна помощ и спазва предписанията, болестта се стационира, а в ранните стадии напълно отстъпва.

Адекватната физическа активност е изключително важна в комплексните усилия за овладяване на хроничната венозна недостатъчност. Намаляването на килограмите до нормата за пола, възрастта и ръста значително облекчава състоянието. Носенето на еластично-компресивни чорапогащници е препоръчително при повечето пациентки.

Днес на пазара има елегантни и ефективни еластични чорапи, които подпомагат работата на венозните съдове. В профилактиката и лечението на венозната недостатъчност на долните крайници съществена роля имат венотоничните средства. Това са препарати, които подпомагат укрепването на венозната стена и движението на кръвта.

През последните години на пазара се появиха множество препарати с претенции да имат позитивно влияние върху вените, но хората трябва да бъдат внимателни, защото не всички са толкова ефективни. Малко са наистина качествените препарати и един от тях, много добре познат и в България, и по света, е detralex.

Прилагаме го повече от 20 години, а действието му е доказано в множество проучвания. Тук значение има микронизираната форма на активното вещество и много доброто усвояване от организма. Препоръчвам на пациентите да следват предписанията на специалистите и да не разчитат на случайни добавки и недоказани съставки.

В България прилагаме всички видове лечение на венозната недостатъчност, но в света няма метод, който чудотворно да се справя с проблема. Склерозиращата терапия се прилага рутинно у нас, а ако се налага оперативно лечение, то е максимално щадящо. В това отношение най-новите методи са радиофреквентната аблация и лазер терапията.

В съдовата хирургия на Националната кардиологична болница могат да се консултират и лекуват пациенти от цялата страна.

Материалът  се публикува с разрешението на в. Живот и здраве брой 12