Отделение по инвазивна електрофизиология в кардиологията

d-r Tosho BalabanskiНачалник отделение: проф. д-р Тошо Балабански

За контакт: тел. 02/9211 351, 02/9211 355

Лекари: проф. д-р Тошо Балабански, проф. д-р Чавдар Шалганов, д-р Милко Стоянов, д-р Боян Кунев

Това е първото по рода си в страната отделение, в което е проведено обучение на лекарите в България, работещи в сферата на електрофизиологията.  Тук, по инвазивен път се изследват, диагностицират и лекуват всички видове сърдечни аритмии. Работи се по следните клинични пътеки:

17 Инвазивна диагностика при сърдечно-съдови заболявания

21 Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечни аритмии

Сърдечните аритмии могат да се бъдат вродени (наследствени или ненаследствени). В някои случаи са невинни по характер, но в други случаи може да са израз на сериозно състояние.

Алармиращи признаци са, ако аритмията е съпроводена с болка в гърдите, слабост, замайване, силна умора. От значение е и какво е състоянието на сърцето на пациента. Сред най-опасните сърдечни аритмии са камерното мъждене и трептене. Дори предсърдното мъждене, което често се приема за по-малко сериозна аритмия, може да предизвика мозъчен инсулт с тежки последици.

При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но имат вродено увреждане на електрическата му система. При тях също може да настъпи сериозна и дори фатална аритмия. Понякога първата изява на тези състояния е внезапна сърдечна смърт.

В отделението по електрофизиология се лекуват по инвазивен път предсърдно мъждене и трептене, вродени аритмии (АV нодална тахикардия, АV тахикардии при скрита допълнителна проводна връзка, WPW синдром), предсърдни и камерни тахикардии. Диагностицират се нарушения в проводимостта на електрическата система на сърцето.

По време на електрофизиологичното изследване със специални катетри се достига до увредената зона в сърцето, която причинява аритмията и там се въздейства с електричество с висока честота – т. нар. радиофреквентна аблация.

Отделението разполага с най-съвременна апаратура, позволяваща триизмерно картографиране (мепинг) на сърцето, автоматично маркиране на приложената енергия, възможност за измерване на контакта на катетрите със сърдечната стена и избягване на усложнения.

Пациентите се приемат и проследяват в Клиниката по кардиология.

Диагностичните и лечебни процедури в Отделението по електрофизиология се извършват в планов порядък след предварителна консултация.

Записване на дата и час за консултация може да се направи на регистратура – тел. 02/9211 211, в делничен ден от 8:00 до 16:30 часа.

→ История на отделението по електрофизиология