В НКБ се намира единствената в България структура по детска кардиология и кардиохирургия, която извършва цялостно обгрижване на деца с вродени сърдечни малформации

В НКБ се намира единствената за България структура по детска кардиология и кардиохирургия, която извършва цялостно обгрижване на децата с вродени сърдечни малформации.

Всяка година в периода 7-14 февруари в цял свят се провежда Седмица на вродените сърдечни малформации (ВСМ). Целта на инициативата е да се осведоми обществеността за социалното значение на вротдените сърдечни малформации и да се подобри обгрижването на децата и възрастните с ВСМ.

ВСМ са най-честите вродени аномали с често около 10/1000 живородени. Всяка година в света се раждат над 1 милион деца с ВСМ и ако не се лекуват около 30% от тях ще загинат до 1-годишна възраст. В България годишно се раждат около 500 деца с ВСМ, като близо 250 от тях се нуждаят от хирургично или интервенционално лечение, около 100 от тях в периода на новороденото и ранна кърмаческа възраст. Напредъкът на детската кардиология и кардиохирургия значително подобри преживяемостта, като към момента над 80% от родените с ВСМ достигат зрялост.

В Национална кардиологична болница се намира единствената за страната структура по детска кардиология и кардиохирургия, която извършва цялостно обгрижване на децата с ВСМ.

В изминалите две години Клиниката по детска кардиология беше изправена пред големи предизвикателства. На първо място –  липса на специалисти по здравни грижи за детското кардиологично интензивно и отделението по детска кардиология, което принудително намали обема на медицинската дейност. Ковид пандемията допълнително ограничи активността ни.

Независимо от екстремните условия на работа и натовареността на персонала, за изминалата година, спешна диагностика или лечение не бе отказана на  нито едно новородено, кърмаче или дете. Въведоха се и успешно се прилагат сложни интервенционални процедури. Участваме в международни проекти и сравняваме резултатите си с големите центрове в света.

Обгрижването на сърдечноболните деца разчита на високи технологиии и е свързано с  големи разходи за апаратура, консумативи, инфраструктура, за обучение и специализация на персонала.

Целта ни тази година е да получим разрешение от МЗ, НЗОК и Лекарския съюз, всяко дете до 6-месечна възраст да има право на ехокардиографско изследване в рамките на задължителните профилактични прегледи, заплатени от НЗОК.

Клиниката по детска кардиология съвместно с асоциация „Детско здраве“ благодари на всички дарители, които подпомагат дейността на Клиниката и на Асоциацията. Припомняме, че в седмицата на вродените сърдечни малформации

(7 – 14 февруaри 2023 г.) в Национална кардиологична болница ще се проведат Дни на отворените врати.

В Диагностично-консултативния блок на Клиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации и в Отделението по неинвазивна кардиология ще се извършват безплатни медицински прегледи на пациенти с вродени сърдечни малформации на възраст над 18 години.

Прегледите с детски кардиолог ще сe провеждат в кабинет №59 на следните дати:

– 8.02.2023 г. (сряда) от 14:00 ч. до17:00 ч.

– 10.02.2023 г. (петък) от 09:00 ч. до 12:00 ч.

Прегледите със сърдечен хирург ще се провеждат на 13.02.2023 г. (понеделник) от 10:00 ч. до 12:00 ч. в Хирургичен кабинет в Диагностично-консултативен блок.

Прегледите с кардиолог на 10.02.2023 г. (петък) ще се провеждат от 10:00 ч. до 13:00 ч. в Отделението по неинвазивна кардиология на ІІ етаж.

Желаещите трябва да се запишат предварително на телефон: 02 9211 228