Нов детски кардиологичен консултативен блок отвори врати в НКБ

НКБВ Националната кардиологична болница се откри самостоятелен детски кардиологичен консултативен блок

Повече от година Националната кардиологична болница работи по проекта, строителството и обзавеждането на самостоятелен диагностично-консултативен блок за сърдечноболни деца към Клиниката по детска кардиология.

Двуетажният корпус се състои от 6 амбулаторни кабинета, приемна за малките пациенти, майчина стая за повиване на бебета, зала за рапорти и конференции, както и още 5 лекарски кабинети.

Министерството на здравеопазването е отпуснало близо 448 хиляди лева за строително-ремонтни дейности на блока и обзавеждането на кабинетите, а 220 хиляди лева от бюджета на болницата са похарчени за прилежаща инфраструктура, с която се осигурява директен достъп на сърдечноболните деца до Клиниката по детска кардиология. Това позволява  разделянето на пациентския поток на деца и възрастни, което предотвратява много рискове.

Детски кардиологичен консултативен блокКлиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания.

Освен обновеното детско кардиологично отделение и новооткритият консултативен блок през 2016-та тук се прилагат иновации в диагностиката и лечението като интервенционално стентиране на пулмонални стенози, стентиране на артериален карал при новородени с комплексни вродени сърдечни малформации, транскатетърно затваряне на  персистиращ артериален канал и междупредсърден дефект. От април в клиника работят медицински клоуни, които чрез средствата на театъра и смехотерапията създават по-благоприятна среда, която подпомага престоя на хоспитализираните деца.

новото оборудванеПрез 2016 в Националната кардиологична болница бяха създадени два центъра за редки заболявания за вродени сърдечни малформации и белодробна хипертония, които ще осигурят цялостно обгрижване на пациентите от мултидисциплинарни екипи медицински специалисти, обясни по време на пресконференция изпълнителният директор на НКБ проф. д-р Марио Станкев.

Той представи въведените съвременни методи за лечение, които са уникални за страната. Само в Клиниката по съдова хирургия те са три и се прилагат при пациенти с варикозна болест, артериална недостатъчност и тандемни каротидни стенози. Новост за България са и медикаменто-излъчващите стентове или т.нар. ротаблация на коронарни съдове, прилагана при стеснения с тежки отлагания на калций по съда. Чрез ротаблацията, която се извършва отлекарите в Отделението по инвазивна кардиология в Клиниката по кардиология, се разпрашват и премахват натрупаните калциевите частици.

новите амбулаторни кабинетиНай-съвременните възможности за лечение или остри пристъпи при редица тежки автоимунни заболявания, като множествената склероза и острата възпалителна полиневропатия, се използват рутинно в Клиниката по неврология. Един от тях е терапевтичната плазмафереза, която позволява филтрирането на кръвта и отделянето на антитела и болестни молекули. Методът е много ефективен и с добра поносимост, което позиционира Националната кардиологична болница на водещото място в страната и Европа. Електроретинографията е друго рядко предлагано изследване у нас, което дава точна представа за състоянието на ретиналните клетки и се прави за определянето на вида ретинопатии.

медицински клоуни в НКБНационалната кардиологична болница благодари на своите спомоществователи през 2016 г. за оборудването и обзавеждането на новоткрития Диагностично-консултативен блок за сърдечноболни деца:

  • Българската Коледа – 79 000 лв. за софтуер и трансдюсер за триизмерен ехокардиограф
  • Фирма АБВИ – дарила 20 000 лв. за оборудване на функционален кабинет за извършване на специални тестове с апаратура за наклон на тялото
  • Фирма „Сиконикс“ – дарила компютри, принтери на стойност 10 000 лв.
  • „Хиполенд“ България – 31 464 лв. за трансезофагеален трансдюсер за портативен ехокардиограф.

Входът за детския кардиологичен диагностично-консултативен блок е през вход № 6, който се намира вдясно от централния вход на болницата, като се следват указателни табели. /срещу банка ДСК/. За записване на час при детски кардиолог – тел. 02/9211 330.