Наистина ли знаете? 10 от 10

да откажем цигарите10 от 10

Август месец е традиционно отпускарски. Използвайте времето да разпуснете, да се разтоварите и кой-знае – дори да откажете цигарите.

Използвайте промяната в ежедневието, откъсването от другарчетата по цигара, смяната на обстановката и направете най-доброто за себе си – погрижете се за здравето си!

 

  1. Всяка година около 38,000 пасивни пушачи умират от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.
  2. При непушачите, изложени ежедневно на пасивно пушене у дома или на работното място, рискът от развитие на сърдечно заболяване нараства с 25–30 процента.
  3. Пушенето е свързано с болести на сърцето, мозъчен инсулт, рак, хронични белодробни заболявания. То може да увеличи риска от рак на пикочния мехур, гърлото и устата, бъбреците, шийката на матката и панкреаса! Интересното е, че веднага щом откажете цигарите до 12 часа след последната цигара нивата на въглероден окис и кислород в кръвта ви се връщат към нормалните нива.
  4. След отказа от тютюнопушене, колко години отнема да си възвърне ползите за здравето?  През следващите 5 до 15 години след спирането на цигарите, рискът от инсулт се изравнява с този при непушачите.
  5. Пушачите са изправени пред риск от инфаркт два пъти по-често в сравнение с непушачите.
  6. Много пушачи се чудят, дали пурите са „по-добри“ за здравето от цигарите. Според проучванията, нито пурите, нито лулата са по-безопасни алтернативи. Хората, които пушат пури или лула също са изложени на по-висок риск от смърт от коронарна болест на сърцето (и вероятно инсулт), въпреки че риска не е толкова голям, колкото при пушачите на цигари.
  7. Използването на елекронни цигари добра алтернатива ли е за хора, решили да откажат цигарите? За съжалиение, това е само реверанс към пасивните пушачи около вас. Продължителната употреба на електронни цигари умерено повишава риска от фатален инфаркт, нефатален инсулт и някои видове рак. И към тях се развива пристрастяване. Ако се опитате да ги откажете, ще преминете през всички фази на абстиненция, през които преминават пушачите на обикновени цигари.
  8. Отказ на тютюнопушенето не означава автоматично качване на килограми. Трябва да внимавате какво ядете и да станете физически активни! Вместо бонбони и сладкиши, когато изпитате нужда да сложите нещо в устата си, то нека това да е плод или зеленчук, или пълнозърнести храни без или с ниско съдържание мазнини.
  9. Вероятно сте изгубили много време и енергия за пушене. Ето няколко добри начини да си отвлече вниманието по време на отказването от цигарите – дръжте ръцете си заети, отделете повече време на децата си, опитайте нов спорт, поемете разходката на кучето, измийте колата, прочетете книга, измислете кръстословица, отидете на планина…
  10. Наистина, помислете и за другите около вас, особено ако си позволявате да пушите в къщи, в семейството, в работата и сред приятелите си непушачи. Не правете от тях статистика – Около 22,700 до 69,600 са преждевременните смърни случаи от сърдечни и съдови проблеми, причинени от пасивно пушене всяка година. /Статистическите данни са за Америка/

Ако сте взели решение да отказвате цигарите, може би ще Ви е от полза да:

  • Изберете начална и крайна дата за отказването.
  • Изберете метод за отказване. Вие се познавате най-добре и можете да адаптирате предложенията според характера си.

»Спиране на пушенето ОТ РАЗ.
»Постепенно намаляване на броя на цигарите за през деня до пълното им спиране. Например, ако пушите 20 цигари всеки ден, то сега ги редуцирайте на 10 за период от два или три дни. После ги намалете до 5 пет цигари за два или три дни. И след това – КРАЙ.
»Пушене само на част от всяка цигара. Този метод помага да се намалите броя изпушени цигари по-незабележимо. На всеки 2-3 дни трябва да намалявате броя дръпвания. Два дни преди последния ден, който сте определили за спиране на цигарите, трябва да пушите не повече от 1/4 от всяка цигара.

  • Решете дали имате нужда от медикаментозна продкепа за да откажете цигарите.

Ако пушите над 25 цигари дневно, пушите дори когато сте болен и запалвате цигара до 30 минути след ставане – най-вероятно ще имате нужда от подкрепа на медикамент. Не забравяйте, че прилагането на тези средства са успешни само със стриктно спазване на указанията на лекаря, промяна на навиците и разбира се – воля.

  • За денят, който сте определили да е първият Ви ден без цигара е добре да сте се подготвили с любими плодове и зеленчуци подръка, дъвка, ядки; приятни занимания за след работа; разходка в най-близкия парк; подкрепата на любим човек или близък приятел.
  • Не забравяйте да се поздравите с огромната стъпка към по-добро здраве! Отказахте цигарите за ден, два, три – наблюдавайте се, отбележете колко добре започвате да се чувствате физически, сетивата ви се изострят, ставате по-работоспособен, откривате наново вкуса на храната. Може да заделяте сумата, която всеки ден сте давали за цигари и да си подарите нещо, почивка или екскурзия… С всеки изминат ден желанието Ви да запалите цигара ще намалява. Намирайте всеки ден мотив да продължите да се движите в правилната посока.

 

american-heart-association

 

превод от American Heart Association