Надежда за здраве

откриване на ремонтираното детско отделение в НКБ1 240 000 лева са инвестирани в ремонта и модернизацията на отделенията по педиатрия, детска кардиология и кардиохирургия в Националната кардиологична болница

На церемонията под надслов „Надежда за здраве” присъстваха двама заместник-министри здравеопазването д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко Пенков, изпълнителният директор на болницата проф. д-р Марио Станкев, началникът на Клиника по педиатрия и детска кардиология доцент д-р Анна Кънева, лекари и представители на различни институции.

„Избрахме днешния ден – 1 март, защото според легендата за мартеницата празникът е свързан с надеждата за здраве. Вярвам, че тук заедно с моите колеги сме оправдали и ще оправдаваме надеждите на много наши малки пациенти и техните родители”, сподели доц. д-р Анна Кънева.официално откриване на отремонтираната Клиника по детски болести и кардиология

Малката Рая, която е пациент на болницата и двамата заместник-министри на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и д-р Бойко Пенков прерязаха лентата по време на церемонията.

И други малки пациенти и техните родители и приятели от Асоциация „Детско сърце“ взеха участие в церемонията, като подготвиха украса и мартенички за гостите. Красивите рисунки и декоративни пана в ремонтираните помещения са изработени от преподаватели от специалност „Дизайн на детската среда“ към Националната художествена академия и „Приказки без край“, и създават на приветлива болнична среда за малките пациенти.доц. Кънева и зам. министър д-р Ваньо Шарко

Парите за ремонта в Детското кардиологично отделение са отпуснати от Министерството на здравеопазването.
„Като началник на клиниката завършвам един цикъл, един процес, който трае повече от три години и в който са включени четирима министри на здравеопазването, двама изпълнителни директори, двама началници на клиниката, но в работа при пълно единомислие с една цел да сме в помощ на най-святото, на малките деца. Искам да благодаря на Министерството на здравеопазването за отпуснатите средства, на нашите дарители и спонсори. Създаването на едно модерно отделение, оборудване със съвременна апаратура и техника е мечта на няколко поколения детски кардиолози, която смятам, че изпълняваме в момента“, каза още доц. д-р Анна Кънева.

приказки без край за усмивки в детското отделение
Около 636 хил. лева са похарчени за строително-монтажни ремонтни дейности и изграждането на самостоятелна диагностично-консултативна амбулатория за сърдечно болни деца. В медицинско оборудване са инвестирани 354 хиляди лева. Закупена е и специална апаратура за екстракорпорално кръвообръщение на стойност 250 хиляди лева. Със средства от бюджета на Националната кардиологична болница са подменени болничните легла.

„От цялата страна идват тук за лечение и не можем да си позволим нито лоши условия, нито нискокачествена медицина. Амбициите ни са да обзаведем новия приемен и диагностично-консултативен център, с което ще отделим амбулаторията за сърдечноболни деца от тази за възрастните. За това обаче ще са ни необходими допълнително около 130 000 лв.”, каза проф. Д-р Марио Станкев.

зам. министър на здравеопазването в НКБ, 1 март 2016 Клиниката по детски болести и детска кардиология и отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания.

Секторът за интензивно лечение към отделението по педиатрия е единственият в София, в който се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, нуждаещи се от апаратна вентилация.