Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посетиха детска кардиологична клиника, получила апаратура от „Българската Коледа“

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посетиха детска кардиологична клиника, получила апаратура от „Българската Коледа“Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посетиха Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница, която получи апаратура от благотворителната инициативата „Българската Коледа“.

През 2019 г. на лечебното заведение бяха предоставени термолегло, три пациентни монитора и портативен ехокардиограф от висок клас.

Националната кардиологична болница е най-голямото специализирано лечебно заведение в България за лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Годишно в Клиниката по детска кардиология се приемат по 900 деца, оперират се около 250, а амбулаторните прегледи обхващат 10 000 деца.

В България всяка година се раждат между 600 и 700 деца с вродени сърдечни малформации. Около 40 – 45 % от тях се нуждаят от интервентна процедура или хирургично лечение, които се осъществяват в Националната кардиологична болница.

Благодарение на дарителския жест на добродетелни хора лечебното заведение разполага с апаратура на най-високо технологично ниво, дарена през годините от „Българската Коледа“ – ехокардиографи, монитори за детска реанимация, апарати за изкуствено дишане на деца след сърдечна операция, апаратура за извършване на кардио хормонален стрес тест.

Дарената апаратура подобрява диагностичните възможности и обгрижването на сърдечноболните деца и дава възможност за по-добро качество на живот при по-добра диагноза и лечение.

Дареният тази година от „Българската Коледа“ портативен ехокардиограф с възможност за трансезофагеална ехокардиография ще се използва в детската операционна и при интервенционални процедури на деца с вродени сърдечни малформации.

С помощта на новите дигитални технологии на апарата Клиниката по детска кардиология ще подобри значително клиничната диагностика на пациентите, а лекарите ще разполагат с възможност за по-бързо и точно извършване на едни от най-сложните интервенции при децата.