Медикаментозно лечение на сърдечносъдови заболявания при деца

лечение на деца с лекарстваПрилагане на лекарства при сърдечно болните деца се налага, както за лечение на сърдечното заболяване или следствията от него, така и за лечение на остро настъпили или съпътстващи заболявания или състояния (инфекция, анемия, заболявания на жлезите с вътрешна секреция и др.).

Медикаментите, които детето Ви трябва да приема ще бъдат назначени от лекуващия лекар. Трябва да обърнете особено внимание върху няколко неща:

– За означаване на лекарствата се използват две имена – химическо (на активната съставка) и търговско (на предлагания в аптечната мрежа продукт). Често един и същ медикамент съществува в няколко форми и се нарича по различен начин, когато е произведен от различни фармацевтични компании. Лекарят и аптекарят ще Ви информират дали е възможна замяна на предписания медикамент.

– Количеството лекарство, което се използва при кърмачета и малки деца, е многократно по-малко от това при възрастни. Това се преодолява с приготвяне на прахчета и сиропи, в които дозата е съобразена с теглото и нуждите на детето. Вие ще получите рецепта и ще намерите аптека, където да се приготвят сиропа или прахчетата. Ако детето Ви получава някакъв медикамент (лекарство) е желателно при всеки преглед да уточнявате с лекаря дозата и интервалите на приемане, съобразени с неговата възраст и тегло.

– Често лекарствата трябва да се прилагат продължително време. Ще е необходимо да приучите детето да ги пие. Имайте предвид, че в прахчетата се поставя малко количество  захар и те не са неприятни. Необходимо е лекарствата да се дават отделно от храната, т.е. да не се смесват с нея. При неприятен вкус, това може да създаде негативизъм на детето (отвращение) от храната.

Най-често използваните групи медикаменти при сърдечно болните деца са:

Медикаменти за лечение на сърдечна недостатъчност

  • Каптоприл – подпомага работата на сърцето и намалява кръвното налягане.
  • Дигоксин (ланитоп) – усилва силата на мускулното съкращение и забавя провеждането на импулсите в сърцето (прилага се и при ритъмни нарушения). Дозата трябва стриктно да се спазва.
  • Фурантрил – увеличава отделянето на урина и изхвърлянето на задържаната течност от белите дробове и тялото. С течностите се губят и соли (калий и натрий).
  • Спиронолактон – увеличава отделянето на урина и подпомага работата на сърдечния мускул, при минимална загуба на калий.
  • Калиеви добавки – за попълване на загубите на калий при увеличеното отделяне на урина. Често са с неприятен вкус. Естествени продукти с високо съдържание на калий са банани, картофи, доматен сок, кайсии и др.

Антиаритмични медикаменти – използват се за нормализиране на сърдечния ритъм.

  • Амиодарон (кордарон) – продължителната употреба налага периодично изследване на функцията на щитовидната жлеза и очите. Децата са склонни към слънчево изгаряне.
  • Бета блокери – (пропранолол, метопролол и др). Намаляват сърдечната честота и понижават артериалното (кръвното) налягане.

Антихипертензивни медикаменти – прилагат се при повишено кръвно налягане, тогава, когато не е постигнат успех от диета и промяна в начина на живот (немедикаментозни средства).

Антикоагуланти – препарати забавящи съсирването на кръвта. Прилагат се задължително и до края на живота, при пациенти с имплантирани изкуствени сърдечни клапи и за по-кратък период (3-6 месеца), след поставени изкуствени биологични клапи, протези или кондюити. Необходим е периодичен контрол на кръвосъсирването и адаптиране на дозата. Вие ще получите специален лист, където са указани дозата, времето на съсирванe и е определен следващ контролен тест. При необходимост от „кръвна” манипулация (операция, вадене на постоянен зъб или др.) препаратът трябва да се спре под лекарски контрол.

––––––––––-

из “Книга за родители на деца със сърдечни заболявания”
Автори: М. Цонзарова, А. Кънева, М. Маркова, Д. Ангелова, НКБ 2013

Детски кардиологичен консултативен блок

Отделение по хирургия на ВСМ