Постъпване на дете в болницата

приказки без край за усмивки в детското отделение

♥ Притесненията

И така, преминали сте през първоначалния шок, диагнозата е поставена, изготвен е планът за проследяване и лечение на детето и сте на прага на първата си хоспитализация (постъпване в болница). Най-често тя е необходима поради две основни причини – сърдечна катетеризация или оперативна процедура и по-рядко за медикаментозно лечение. В случай, че преди това не сте били в болница може да се почувствате притеснени от обстановката, новите лица и множеството изследвания, които се правят на детето още първия ден.

Страховете

Когато влизате в болница за операция или катетеризация всички страхове, които досега сте успявали да държите настрана сега отново се връщат: „Дали детето ще издържи операцията”, „Ще има ли някакви усложнения”, „Дали ще се наложи още някакво лечение или друга операция след това”?, “Ще настъпи ли очакваното подобрение?”.

Тези въпроси са Ви държали будни и не са Ви позволили да говорите с детето си за предстоящото, от страх, че ще се разплачете още на първата дума. Казвате си: „Защо да разстройвам детето си предварително, когато може да му го спестя, а и на себе си?”. Но помислете, дали не е по-добре заедно да си поплачете вкъщи, където сте на сигурно място, вместо да отлагате момента за болницата, където със сигурност и Вие и детето ще сте много по-уплашени?!

Откровен разговор с детски кардиолог, кардиохирург ще Ви помогне да намалите притеснението, а психолог ще Ви улесни за начина, по който да съобщите на детето, без да го травмирате излишно.

Клиниката е приветлива и приятна

 Подготовка на детето и на родителите

Много е важно детето Ви да е подготвено за това, което предстои. В зависимост от възрастта му това включва различно количество информация. Когато детето Ви е под 2 години, за да намалите стреса от постъпването в болница, вземете любимата му играчка (биберон, залъгалка, одеалце), т.е. нещата, които го успокояват. Всички деца над 2 г. могат да бъдат подготвени с цел намаляване на стреса и тревожността им.

В случай, че имате опит с престой в болница, опитайте се да си спомните хубавите моменти, които сте имали там. Купете му детска слушалка и с нея играйте и преглеждайте неговото мече или кукла. Опитайте се простичко да му обясните повечето процедури и че това се налага, за да оздравее. При децата, които често боледуват, или имат признаци на болестта като сини устни, нокти, лесна уморяемост е по-лесно. Кажете на детето си, че в болницата лекарите ще му помогнат да се почувства по-добре, да може да тича и да играе с другите деца.

Ако не сте сигурни каква и колко информация да му дадете, обърнете се към специалист. Например, в Клиниката по детска кардиология в НКБ има психолог, който може да Ви насочи по какъв начин да говорите с детето си, така че то да бъде подготвено, без да бъде изплашено от предстоящото. В клиниката има и занималня, която е подходящо място психологът да ви помогне с подготовката и да улесни адаптацията на детето към болничната среда.

Основното, което би Ви помогнало в разговорите с детето е да бъдете честни с него, да се опитате да обясните процедурите на неговия език, без да му обещавате прекалено много. Когато му предстои сложна операция, възстановяването често е продължително и неприятно, затова детето не трябва да остава с впечатление, че отивате на разходка до болницата. Ако го излъжете, то ще Ви се сърди много. Не е изключено и да се окаже трудно отново да Ви повярва. Подготовката на детето е трудна, защото Вие също имате нужда да се подготвите и да се справите с всички емоции, свързани с предстоящото. Заедно ще се справите.

Какво да носите

Един от основните въпроси е „Какво да вземем в болницата”. Повече информация за нещата, които са ви необходими за престоя може да получите от малката жълта книжка, която се раздава безплатно в приемния кабинет на Клиниката по детска кардиология в НКБ, София. Когато отидете на контролен преглед преди операцията или катетеризацията – помолете сестрите в кабинета да Ви я дадат. Вземете любимата играчка на детето си, любимата му книжка, която четете, или дрънкалка, т.е. малки неща, които децата обичат, познават и ще ги успокояват. По отношение на дрехите, детето може да носи обичайните си дрешки и пижами, собствени прибори и тоалетни принадлежности. За периода след операцията, докато е в реанимация, то ще се нуждае от поне две пижами с предно закопчаване, които дават директен достъп до гръдния му кош.

Преди постъпването Ви в болницата не забравяйте да вземете направление за хоспитализация от личния лекар и всички останали документи, които са посочени при последния контролен преглед. Ако детето Ви има други заболявания, трябва да вземете документацията свързана с тях, както и какво лечение е провеждано.

 Постъпването

Дълъг ден, много срещи, много нови лица започва в амбулаторния кабинет с попълване на медицинска документация, правене на ЕКГ. В манипулационната се извършват измервания на ръст, тегло, запознаване с мед.сестри и лекуващите лекари. Нерядко още при приемането се вземат кръв за изследвания, секрети, правят се проби, манипулации, които често са болезнени, но необходими. Вие ще подпомогнете персонала, като успокоявате детето си.

Правят се и други безкръвни изследвания, като рентген, ехоКГ и др. Добре е детето да бъде подготвено за тях. С оглед да се намали престоят Ви в болницата често детето се приема 1 ден преди процедурата или операцията.

Ще Ви бъде обяснен вътрешният ред на клиниката и ще бъдете настанени в стая. Заедно с това ще получите и писмено копие на вътрешния ред в клиниката, запознайте се с него и го спазвайте.

След като Ви настанят в стаята ще дойде детски кардиолог, който ще прегледа детето Ви и ще напише неговата история на заболяването (ИЗ). Ще Ви зададе множество въпроси около раждането и отглеждането на детето (снемане на анамнеза).

За повечето изследвания и манипулации е необходимо Вашето писмено съгласие. Лекар ще Ви обясни същността на планираните процедури. Не се подписвайте преди да сте сигурни, че сте задали всички интересуващи Ви въпроси!

В клиниката има занималня. Това е стая за игра и почивка. Там децата се чувстват по-спокойни, могат да се забавляват и това им помага да се намали стресът от рязката промяна на домашната обстановка с болничната. Цветовете в нея, както и играчките успокояват децата, те се чувстват добре и се създава по-ведра обстановка. Това е и най-подходящото място да се запознаят с психолога на клиниката и да се довърши тяхната подготовка за предстоящите интервенции.

 Посещения

детска кардиологияНяколко думи за другите деца в семейството. Както във всички детски отделения в страната така и в отделението по детска кардиология, не се разрешава посещение на братя и сестри.

Затова е необходимо да осигурите човек, който да се грижи за тях докато Вие сте в болницата. Обяснете им , че правилата на болницата не позволяват те да дойдат с Вас, за да не се чувстват изолирани.

В деня преди операцията

В деня преди операцията детето Ви трябва да се изкъпе, не трябва да приема храна и вода най-малко 6 ч. преди процедурата, сутринта се прави очистителна клизма.

 В деня на операцията

В деня на операцията Вие ще придружите детето си до операционната. Следващите часове ще бъдат най-дългите в живота Ви. Докато детето Ви е в операционната Вие може да останете в коридора пред нея, да слезете в клиниката или да отидете да се разходите.

Съветваме Ви да изберете последния вариант, защото сърдечните операции понякога продължават 3-6 часа. По време на операцията е най-добре да не оставате сами. Повикайте някого за подкрепа, някой, за когото знаете, че ще Ви помогне да изкарате по-леко дългите часове на чакане.

След операцията детето Ви ще бъде настанено в отделение за интензивно лечение и реанимация, където има много и разнообразна съвременна апаратура, необходима за възстановяването му. Обстановката там и многото непознати хора може да предизвика страх у детето Ви, когато се събуди след упойката. Затова е добре то да е подготвено за операцията и ако има желание да види интензивното отделение да го направи преди това. В отделението екип от опитни лекари и сестри ще се грижат за детето в критичните часове, а понякога и дни след операцията.

След приемането на детето в реанимация, хирургът ще разговаря с Вас, ще Ви обясни как е протекла операцията и какво да очаквате. След това старшата сестра от реанимация може да Ви поиска някои неща за детето, като памперси, любимата играчка, пижами с предно закопчаване, чорапи и други.

Вие няма да бъдете с детето си докато е в реанимация, но ще може да го виждате всеки ден за кратко време, за да не се прекъсва контакта с него. Когато следващия път носите нещата, които детето иска, това е сигнал, че сте отвън и то се чувства по-спокойно. Много рядко, при спешни случаи, или по-сложни операции, може да не Ви допуснат да видите детето си. Вие можете да получавате сведения за състоянието му от лекуващите лекари в часовете 11.00 и 17.00 всеки ден.

В детска реанимация

При превеждането му от операционната в детска реанимация, то ще диша с помощта на дихателен апарат. За тази цел е поставена тръбичка през носа или устата в трахеята, което позволява преминаването на въздух и кислород от апарата към белия дроб на детето. Дихателният апарат стои до леглото му. Eдна тръбичка (сонда) e поставена в стомаха, като служи за отстраняване на стомашно съдържимото. Освен това на детето се поставени най-малко две тръбички във вена и артерия най-често в областта на шията за вливане на течности и медикаменти и за вземане на малки количества кръв за изследвания. Непрекъснато се измерва кръвното налягане чрез поставен маншет на ръчичката. Всички жизнени показатели се следят денонощно на екрана на монитор, чрез различни жици и тръбички, свързани с детето. Двете ръце на детето са обездвижени с тънки лентички или шини.

От двете страни на гръдния кош са поставени две тръбички (дренажни) за отвеждане на течност от гръдната кухина и около сърцето.

Децата, които са оперирани под ЕКК имат и две „пейсиращи жици”, които се поставят в края на операцията. Те се извеждат навън (над кожата) и ако има нарушения в сърдечния ритъм се свързват със специален апарат (пейсмейкър). Той регулира сърдечния ритъм и е поставен в малка кутия на леглото.

Още една тръбичка (катетер) е поставена в пикочния мехур за събиране на урината. В детска реанимация, детето ще бъде под упойка и вероятно ще има малко спомени от този период. Когато излезе от упойката, то няма да може да говори, но ще чува разговорите на персонала в стаята; няма да приема нищо през устата. Медицинската сестра ще бъде непрекъснато около детето, като доста често ще се правят изследвания. Когато детето е в състояние да диша напълно самостоятелно – то се отделя от дихателния апарат; поставя му се кислородна маска и преминава към спонтанно дишане.

На следващия ден или когато е възможно, след редица кръвни изследвания, рентгенография и ехокардиография, дренажните тръбички се отстраняват и детето започва да приема малко течности и лека храна. Продължителността на процеса на възстановяване зависи от много фактори, като вид и тежест на заболяването, както и вида на извършената операция.

Когато всички тръбички са отстранени, детето ще бъде изведено от детска реанимация и ще се преведе в отделението по кардиология, където е било преди операцията. Там Вие може да бъдете приета, когато състоянието позволява, за да подпомагате възстановяването му. Постепенно детето ще възвърне нормалната си активност, но известно време ще се уморява по-лесно, може да е раздразнително или неспокойно, но това не бива да Ви тревожи, защото е нормална реакция след операцията.

 След реанимация

Когато детето се стабилизира достатъчно, то се премества в отделението по детска кардиология, в сектор за усилено наблюдение. Там остава обикновено 24 часа, но понякога се налага да остане и по-дълго. Отново престоят зависи от състоянието на детето и темповете му на възстановяване. В този сектор Вие отново ще получавате информация от лекуващия лекар, но вече в 12.00 ч. и в 16.00 ч. Вие ще имате достъп до детето си и може да оставате малко по-дълго при него.

След престоя в сектора за усилено наблюдение, Вие ще бъдете повикани, за да останете с детето си до момента на изписването. Ако детето Ви е над 10 години може би няма да бъдете приети в клиниката, но ще може да оставате с него почти през целия ден.

Ако възстановителният период протича без усложнения, детето ще бъде изписано от болницата около 8-12 ден след операцията. Не е необичайно за някои деца този период да продължи по-дълго. През този период то ще получава медикаменти, някои от тях ще трябва да приема и у дома. Този престой обикновено е най-труден за родителите, тъй като операцията вече е минала, детето видимо изглежда добре, често има много енергия и е трудно да бъде задържано на едно място. Тук отново на помощ идва занималнята, където детето може не само да се разнообрази, но и да поиграе в среда, близка до домашната.

При изписването ще Ви се даде епикриза: документ, който отразява престоя на детето Ви в болницата – с всички извършени изследвания, манипулации и интервенции, в какво състояние се изписва, както и препоръки за лечение и дата за контролен преглед в амбулаторния кабинет.

––––––––––-

из “Книга за родители на деца със сърдечни заболявания”
Автори: М. Цонзарова, А. Кънева, М. Маркова, Д. Ангелова, НКБ 2013

Детски кардиологичен консултативен блок

Отделение по хирургия на ВСМ