Придобити и други сърдечни заболявания при деца

Придобити и други сърдечни заболявания♥ Сърдечна недостатъчност (СН)

Сърдечната недостатъчност е състояние при което сърцето на може да се справи с работата си, т.е. да снабдява с кислород тялото. Това се случва при сърдечни заболявания, при които сърцето се натоварва с допълнителна работа и за да може да се справи се нуждае от подкрепа с медикаменти и/или операция.

Най-честата причина за СН в детската възраст са вродените сърдечни малформации и в 85% от случаите се изявява през 1-вата година от живота.

ВСМ при децата често се изявяват със СН, която може да бъде от различна степен – от лека до тежка.

Основните симптоми на СН при кърмачета са лесна умора (отказ от храна), бавно наддаване на тегло, често боледуване от респираторни инфекции, учестено и затруднено дишане, обилно изпотяване, увеличен черен дроб, отоци по клепачите. При по-големите деца основните сиптоми са умора при натоварване, затруднено и учестено дишане, увеличен черен дроб и отоци по глезените и подбедриците. Най-честите ВСМ, които протичат със СН са големи комуникации (отвори) в сърцето, като междукамерен дефект, атриовентрикуларен септален дефект, персистиращ артериален канал и др. както и значими стеснения на клапите или засягане на сърдечния мускул – вродено или след прекарана инфекция.

Сърдечната недостатъчност изисква провеждане на лечение с медикаменти и след овладяване на състоянието обикновено се пристъпва към оперативно лечение на ВСМ.

Инфекциозен ендокардит (ИЕ)

ИЕ представлява засягане на сърцето от бактериална, вирусна или гъбична инфекция, която чрез кръвта достига сърцето. При ИЕ се разгръща тежка картина на обща инфекция с генерализирани симптоми: повишаване на температурата с втрисане, нощно изпотяване, лесна умора, загуба на тегло, обща отпадналост и лош апетит.

Инфекциозният ендокардит е сериозна инфекция на ендокарда, който е вътрешната гладка структура на сърцето.

Това заболяване е изключително рядко, но засяга по-често деца със сърдечно заболяване, въпреки че е възможно да засегне и здраво сърце.

При масивна бактериална инфекция се засягат най-често клапните платна на аортната и митрална клапа и се образува т.н. „вегетация”. Вегетациите се изобразяват много добре чрез ехоКГ.

В инфектираната област се образуват и малки тромби, които могат да се откъснат и чрез кръвния ток да доведат до усложнения (емболия) във всички органи на тялото. При съмнение за ИЕ се извършват изследвания за поставяне на диагнозата, а именно: кръвна проби за откриване на бактериите, ехоКГ за търсене на вегетации. След поставяне на диагнозата се започва антибиотично лечение в големи дози, интравенозно за дълъг период от време (4 и 6 седмици), като лечението се провежда в болница. По-голямата част от децата бавно се възстановяват и след известно стабилизиране на състоянието се предприема оперативно лечение на ВСМ. В някои редки случаи инфекцията не може да се овладее напълно и поради опасност от тежки усложнения се налага спешно оперативно лечение или както се казва операция „на горещо”.

Това е сериозно заболяване и тъй като най-често са застрашени децата с ВСМ се налага извършването на профилактика за ИЕ. Така напр. при зъбни манипулации, вадене на сливици и други малки хирургически манипулации, при които е възможно навлизане на бактерии в кръвния ток, е необходимо да се прави антибиотична профилактика със широкоспектърен антибиотик в 3 дози една преди и 2 след манипулацията. Трябва да се знае, че правенето на татуировка или пиърсинг може да е входна врата за навлизане на бактерии.

 Болест на Kawasaki

Болест на Кавазаки е енерализирано възпаление на кръвоносните съдове от неизвестна причина, като най-вероятно е отговор на обща инфекция. Това сърдечно заболяване протича с висока температура по-дълго от 5 дни, възпаление на гърлото и очите (конюнктивит), увеличени лимфни възли, зачервяване на кожата с последващо лющене. Детето обикновено е в тежко общо състояние. Коронарните артерии, които кръвоснабдяват сърдечния мускул могат да бъдат засегнати от болестния процес, като се разширяват и образуват т.нар. аневризма.

Лечението се провежда с високи дози аспирин. Усложненията могат да се намалят чрез даване на специален протеин (имуноглобулин) в началото на болестта.

 Ревматизъм

Това е рядко възпалително заболяване, което засяга ставите и сърцето, като предизвиква възпаление на сърдечните клапи, сърдечния мускул. Заболяването е бактериална инфекция, най-честият причинител е стрептококи. Заболяването започва с възпалено гърло, висока температура и подуване на ставите. Възможни са повтарящи се пристъпи и при всеки нов пристъп се повишава рискът от клапно увреждане.

За предотвратяване на следващи епизоди се провежда регулярно антибиотично лечение с Пеницилин през детството.

Кардиомиопатии

Група сърдечни заболявания, които засягат сърдечния мускул. Някои форми на кардиомиопатии са вродени, а други вероятно са резултат от вирусна инфекция. Най-честите симптоми при децата са: затруднено дишане, лошо хранене и умора след вирусно заболяване.

Вирусен миокардит

Сърдечният мускул може да се засегне от обща вирусна инфекция. Често общата инфекция може да отзвучи спонтанно, без да даде клинични симптоми, но след години да се изяви с картина на миокардиопатия. Понякога заболяването протича тежко, с картина на тежка сърдечна недостатъчност и/или ритъмно-проводни нарушения и да изисква лекарства за подкрепа на сърдечния мускул. Възможно е както пълно излекуване, така също и късна изява с клинични прояви на тежка СН.

Перикардит

Перикардитът е възпалително заболяване на външната обвивка на сърцето (перикард), която нормално има два слоя с малко количество течност между тях . При възпаление (перикардит) количеството течност се увеличава, което може да стане с различна скорост и определя оплакванията на пациента.

Най-честите оплаквания са болка в сърдечната област при обща инфекция. Набирането на голямо количество течност затруднява работата на сърцето и ако не се започне лечение, течността може да блокира работата на сърцето (претампонада). Лечението обикновено се започва с медикаменти, но може да се наложи оперативно изваждане на течността.

––––––––––-

из “Книга за родители на деца със сърдечни заболявания”
Автори: М. Цонзарова, А. Кънева, М. Маркова, Д. Ангелова, НКБ 2013

Детски кардиологичен консултативен блок

Отделение по хирургия на ВСМ